EU u pregovorima s Londonom traži povrat skulptura s Akropole

Kultura 18. feb 202022:11 > 22:26
LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Dugogodišnji spor između Velike Britanije i Grčke oko drevnih umjetnina s Akropole našao se u nacrtu pregovaračkih pozicija Europske Unije u koji je uvršten zahtjev za povrat ukradenih artefakata.

Britanski muzej u Londonu odbio je vratiti 2500 godina stare mramorne skulpture s Partenona koje je britanski diplomat lord Elgin odnio iz Atene početkom 19. stoljeća kada je Grčka bila dijelom Osmanskog carstva.

U nacrtu pregovaračkih pozicija EU-a o budućim odnosima s Britanijom, a koji je Reuters dobio na uvid, traži se “povrat ili odšteta zemlji porijekla za nezakonito uklonjena umjetnička djela”.

U dokumentu se ne navode konkretne umjetnine, no europski diplomat rekao je da je taj zahtjev uvršten na traženje Grčke i uz potporu Italije.

Grčki ministar kulture rekao je u siječnju da će Atena pojačati kampanju za povrat partenonskih skulptura i očekuje da će je u tome podržati europski saveznici.

Zasad nema komentara iz ureda britanskog premijera Borisa Johnsona koji je vodio britanski izlazak iz Unije 31. siječnja, više od tri godine nakon što su Britanci na referendumu glasali za ‘razvod’ s EU-om.

Retorika između Londona i Bruxellesa o uvjetima budućih odnosa zaoštrila se ovaj mjesec uoči pregovora koji trebaju početi početkom ožujka.

Britanski muzej kaže da su skulpture, gotovo polovina od 160 metara dugačkog friza koji je ukrašavao hram Partenon iz 5. stoljeća, Elgin nabavio legalno, ugovorom s Osmanskim carstvom. Atena tvrdi da su skulpture ukradene jer je ugovor bio sklopljen s tadašnjim okupatorom Grčke.

Izvor iz EU-a, koji je je želio ostali anoniman, rekao je da je dio o povratu umjetnina umetnut u nacrt prošlog tjedna.

Dodao je da tu inicijativu podupiru Cipar i Španjolska, te da su povrh partenonskih skulptura članice Unije zabrinute i zbog nezakonite trgovine umjetninama putem londonskih aukcijskih kuća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad