"Ne daju mi oči da šutim": Knjiga Gegića nastala kao prvi dio art terapije

Kultura 09. mar 202018:14 > 18:22
N1

Knjiga "Ne daju mi oči da šutim" je nastajala uporedo sa autobiografskim filmom “Grudva snijega i šitake gljiva” kojeg je Šemsudin Gegić, kao vid terapije, snimio u talijanskoj produkciji.

“Uz medicinske terapije, imuno i radioterapije tim ljekara bolnice u Milanu su kazali da bi dobro bilo da se uključi tzv. art terapija, to je dok ne ospobe me da se mogu baviti svojim poslom, da režiram filmove, da pišem i da mi to bude komunikacija, da to bude neka knjiga ozdravljenja”, objasnio je pisac i reditelj Šemsudin Gegić.

Tako je i nastala ova knjiga, kao prvi dio art terapije, koja je izazvala veliko interesovanje čitalačke publike. Dvadeset i šest priča ove knjige stoje same za sebe. Svaka je “uramljena” i zaokružena. Kada pročitate jednu, druga može da čeka. Ali, taman onoliko da proživimo sadržaj prve. I sve tako redom, kazali su iz izdavačkog časopisa Komun@.

“U ovim pričama Šemsudin se potvrđuje i kao izraziti liričar. Svaka priča nosi u sebi ono lirsko, ali se kroz ove priče osluškuje njegov kašalj iz Milana. Ali ni jedna njegova rečenica ne kašljuca. One su Gegićev lirski drhtaj oka koje vidi i oka koje govori”, rekao je direktor izdavačkog časopisa Komun@ Amer Ramusović.

“Ovih 26 priča, ima 12 priča koje su o stvarnim ljudima, junacima koji su bili junaci mojih filmova. Ostale su izmaštane, ali ovi koji su stvarni junaci, su došli do jedne transformacije, iz tog nekog filmskog u književno djelo”, kazao je Gegić.

Željko Rutović je kazao kako knjiga ne bi bila knjiga, kada bi se tokom jedne večeri mogla predstaviti, te kako mu je čast što je on jedan od recenzenata ove knjige:

“U kosmogoniji daleke kolijevke pisane riječi bosanske književnosti, izvire Šemsudinova riječ, riječ koju u predanje ovom knjigom i sam ostavlja ovoj i dolazećim civilizacijama kao vrijedni biljeg pisane riječi, baštine i stvaralaštva ljudskog uma.”

Knjiga će biti prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Pisac, pozorišni, televizijski i filmski reditelj Šemsudin Gegić je kazao da je u pripremi i roman kao dio triologije, borba protiv raka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad