Muzej je mjesto za sve građane tokom cijele godine

Kultura 13. maj 201509:15 > 09:22
N1

Manifestacija „Noć muzeja 2015. “ i ove godine uspjela je ujediniti muzeje. Muzeji će biti otvoreni do kasno u noć, a svi posjetioci će moći uživati u bogatom programu. Radionice, okrugli stolovi, izložbe, performansi, predstave i još mnogo toga očekuje sve zainteresirane u ukupno 18 muzeja koji će svoja vrata širom otvoriti u noći muzeja.

“Noć muzeja 2015” u svojoj osnovi posjeduje ideju i precizno razrađen plan aktivnosti koje će rezultirati oživljavanjem i afirmacijom muzeja kroz nekonvencionalna umjetnička događanja. Gošće Novog dana bile su Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH i Alma Aganspahić iz Udruženje Bellarte i dirigentica Hora Pontanimo.

Ovogodišnja manifestacija postaviće i određena pitanja za struku i javnost – “Obuka kustosa “, “Čemu služe muzeji u Bosni i Hercegovini”, “Animacijska funkcija muzeja”.

Okrugli stol će se odvijati u Muzeju. Bit će postavljena tri pitanja, na kojem će moći sudjelovati publika i gosti za okruglim stolom. Što se tiče programa potrudili smo se da sve muzeje popunimo sa dodatnim programom, pored standardnog programa muzeja. Ove godine u program je uključen i Tunel spasa“, rekla je Alma Aganspahić.

“Publici želimo na najadekvatniji način približiti”, dodala je ona.

Treba istaći da su svi događaji otvoreni za sve građane, a ulaz je besplatan.

Podjednako važan cilj ovoga projekta je i podizanje nivoa svijesti građana Sarajeva i BiH o važnosti kulture i umjetnosti.

Certifikat odličnosti Historijski muzej dobio je od najvećeg turističkog portala TripAdvisora.

Već dvije godine Historijski muzej je nagrađivan zahvaljujući turistima koji ga ne zaobilaze, uprkos komentarima na loše stanje zgrade što nije u našoj nadležnosti. Turistima se dopadaju sadržaji koji se nude“, rekla je Hašimbegović.

Edukacija je na prvom mjestu. Da bi muzeji educirali građane, i sami muzeji se moraju edukovati. Muzeji trebaju slati svoje kustose i osoblje na seminare i obuku. Ipak u BiH je situacija teška, ali je nedavno formirana balkanska mreža muzeja koja nudi da se educira muzejsko osoblje, razmjenjuju ideje, iskustva i radi na novim projektima“, rekla je Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Ona je istakla kako su zaposlenici Zemaljskog muzeja entuzijastični po pitanju ponovnog otvaranja te institucije, iako još nema tačnih informacija kada bi se to moglo desiti.

Muzej uskoro otvara “Open space” koji je namijenjen za cjelokupnu populaciju u BIH, ali za lokalnu populaciju, a ne za turiste“, istakla je direktorica Historijskog muzeja BiH i dodala da je muzej mjesto za sve građane tokom cijele godine.