Noći muzeja: Kako teku pripreme u Banjaluci

Kultura 15. maj 201510:15 > 10:18
N1

Svi muzeji u BiH se spremaju za obilježavanje međunarodne kulturne manifestacije, Evropske noći muzeja. Najavljuju se brojne kulturne manifestacije. Iz Banjaluke je izvještavala Anđelka Marković.

U Banjaluci je obilježavanje Noći muzeja u završnoj fazi i bit će održano u dva muzeja. Sutra naveče će svi moći uživati u koncertu grupe Sopot u Muzeju RS, a međunarodni dan će se početi obilježavati večeras.

Sanja Pupac, etnolog muzeja RS je kazala da će večeras biti upriličena predavanja. “Sutra uvečer je bogat program i trajaće do 23 sata. Koncept je posvećen svima, od najmlađih do najstarijih uzrasta. Ovo je deseta manifestacija koju Muzej RS obilježava i dobro smo uigran tim. Izloženi su instrumenti sa prostora Bosanske Krajine koji datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložena je i narodna nošnja i prije svega Zmijanski vez koji je prošle godine uvršten u UNESCO. Obilježavanje će se održati u svim muzejima, osim u Doboju koji je oštećen u poplavama prošle godine i još nije renoviran”.