Filmski festival u Cannesu neće biti ni u julu, dio programa online

Kultura 17. apr 202016:44 > 16:47
Reuters/Eric Gaillard

Ovogodišnje, 73. izdanje filmskog festivala u Cannesu ipak se neće moći održati u julu, kao što se razmatralo sredinom marta, no dio programa održat će se online.

Hrvatski audiovizualni centar prenosi da se, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio da su zabrane svih masovnih okupljanja na snazi sve do sredine maja zbog pandemije koronavirusa, festival u Cannesu ipak ne može ni tada održati.

“Priznajemo da održavanje festivala krajem juna ili početkom jula sada više nije opcija. Teško je pretpostaviti da će se festival ove godine održati u svom originalnom obliku”, ističe se u službenom priopćenju Filmskog festivala u Cannesu koji se prvotno trebao održati od 12. do 23. maja.

Festival je počeo pregovarati s mnogim profesionalcima u Francuskoj i u inozemstvu i svi su se složili da trebaju istražiti sve opcije kako bi ta prestižna manifestacija mogla dati svoj doprinos filmskoj 2020. godini.

Festivalski sajam Marché du Film prebačen je u virtualno okruženje, a važni paralelni programi “15 dana autora”, Sedmica kritike i l'ACID (za distribuciju nezavisnog filma) su otkazani.

Bez obzira na sve, dodaju, festival i sajam koji se u sklopu njega inače održava, Marché du Film, nastavit će dokazivati važnost uloge koju imaju film, umjetnici, profesionalci, kina i publika, a ostale novosti redovito će objavljivati.

Još nije poznat točan termin kada će se Marché du Film, koji godišnje privuče više od deset tisuća akreditiranih profesionalaca, održati online, no ubrzano se priprema.

Organizatori paralelnih programa poručili su da je nemoguće predvidjeti razvoj događaja zbog zdravstvene krize s kojom se trenutno suočavamo, no svaki od njih u dogovoru s Filmskim festivalom u Cannesu, traži najbolje načine na koje mogu pružiti potporu filmovima koji su prijavljeni na njihovo ovogodišnje izdanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad