Rukovodstvo odbacuje mogućost da se Kanski festival održi na internetu

Kultura 21. apr. 202016:31 > 16:39
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Rukovodstvo Kanskog filmskog festivala odbacilo je svaku mogućnost da festival, umjesto uživo, bude održan na internetu.

“Kanski filmski festival neće biti održan na internetu, ukoliko zbog pandemije virusa bude onemogućena njegova normalna realizacija”, poručuje direktor festivala Tjeri Fremo.

Fremo smatra da takav model ne bi funkcionisao u Kanu.

“Poništili bismo mu dušu, istoriju, efikasnost…Šta je digitalni festival? Digitalno takmičenje? Vjerujem da bismo morali prvo da pitamo vlasnike autorskih prava šta misle o tome”, navodi Fremo za Varajeti.

On pita kako je uopšte moguće postaviti ostvarenja Vesa Andersona ili Pola Verhofena na kompjuteru?

“Otkrivanje ostvarenja Top Gan 2 ili (Piksarove) Duše bilo gdje osim u kinu? Ovi filmovi su odloženi da bi bili prikazani na velikom platnu. Ne vidim razlog da oni budu prikazani u Kanu na nekoj digitalnoj platformi”, smatra Fremo.

​Odbijanje rukovodstva festivala u Kanu da se preseli u digitalno okruženje ne iznenađuje, jer je Fremo “okoreli zaljubljenik u veliko platno i čak je bio domaćin godišnjeg Limijer festivala u Lionu u čast francuskih pionira filma, braće Limijer”, navodi se.

Poslije višenedjeljnih spekulacija, organizatori su još 19. marta saopštili da se festival, koji se tradicionalno održava u maju, zbog korona virusa odlaže za kraj juna ili početak jula. Tačan datum tek treba da bude određen. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad