Kineska novinarka objavila knjigu o Bosni i Hercegovini

Kultura 23. apr 202010:37 > 10:42
N1

Huizhi Chen, novinarka iz Šangaja, koja godinama na kineskom twitteru weibo.com vodi stranicu s vijestima o Bosni i Hercegovini uz promociju našeg turizma, sporta i umjetnosti, otišla je korak dalje i objavila knjigu jednostavnog naziva "Bosna i Hercegovina".

Knjiga sadrži najnovije podatke o politici, vanjskim odnosima, ekonomiji i kulturi naše zemlje.

“Knjigu je izdao Capital Normal University u Pekingu u okviru kojeg radim kao vanredni istaživač za Zapadni Balkan. Ispred kineske javnosti uskoro će se naći knjige o drugim zemljama nastale u okviru istog instituta”, objašnjava Chen.

Dodaje da je prije nekoliko godina slična knjiga o BiH objavljena u Kini čiji je autor uvaženi historičar u oblasti Istočne Evrope. Ipak, kako kaže, za razliku od knjige koju je sama napisala, prethodna o Bosni i Hercegovini govori o periodu republike unutar Jugoslavije i ratnom periodu, te oskudijeva informacijama o BiH danas.

“Ono što je bitno je činjenica da proteklih godina u Kini raste interes za BiH zbog intenzivnije saradnje i bezviznog režima između naših zemalja, što je i bio povod izdavanja moje knjige”, ističe autorica knjige “Bosna i Hercegovina”.

N1

Huizhino zaljubljivanje u BiH počelo je sa pjesmom “Korake ti znam” Maye Sar na Eurosongu 2012. godine Tada je odlučila naučiti bosanski jezik, a diplomirala je engleski. Huizhi uvijek ističe da je BiH idealna turistička destinacija što argumentira u dijelovima knjige koja će biti puštena u prodaju za mjesec dana.

“Već su mnogi pratioci mog bloga o BiH na Weibou izrazili želju da je čitaju. To sam i očekivala, jer je ovakva publikacija više nego potrebna onima koji su zainteresirani za BiH, ali ne mogu da nađu vjerodostojne tekstove o ovoj zemlji na kineskom jeziku. Puno je neznanja i pogrešnih shvatanja, a kao primjer navodim položaj entiteta Federacije u BiH kao cjelini”, objašnjava Chen.

Više nego zanimljiva kineskinja kojoj je kultni film “Valter brani Sarajevo” komentirala je normalizaciju života u Wuhanu i drugim dijelovima njene zemlje.

“U Šangaju gdje živim, iduće sedmice će maturanti osnovnih i srednjih škola konačno započeti posljednji semestar. Kafići i restorani se pune iz dana u dan. Nije više obavezno nositi maske na svim javnim mjestima, ali izgleda da su se ljudi već navikli na nošenje maski”, kazala je Huizhi te dodala da se u šangajskim bolnicama trenutno liječi 100 pacijenata s Covid-19 oboljenjem, te da je slična situacija i u drugim kineskim gradovima. Zaključuje da se epidemija smiruje, ali je jasno da treba ostati oprezan.

“U proteklom periodu evidentiran je veći klaster u sjevernoistočnoj pokrajni Heilongjiangu gdje je bolnica zatvorena zbog brojnih zaraženih pacijenata i medicinara. Vjeruje se da je ‘nulta pacijentica’ u ovom slučaju mlada kineska studentica koja se nedavno vratila iz SAD-a”, objašnjava Huizhi i dodaje da je kineska vlada povećala testiranja na koronavirus ljudima iz Hubeija s ciljem odvajanja zaraženih. Masovnost testiranja najvidljivija je u Pekingu u kojem se kako kaže sad već testiraju svi koji žele da znaju da li su zaraženi.

Tokom normalizacije stanja s epidemijom u njenoj zemlji Huizhi svakodnevno piše o koronavirusu u BiH i regionu. Prošle sedmice objavila je procjenu utjecaja epidemije u BiH na politički razvoj zemlje, na kineskom jeziku. Riječ je o podacima iz periodičnog izvještaja o epidemiji u centralnoj i istočnoj Evropi koju priređuje Kineska akademija društvenih nauka (CASS).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad