NPS prikazuje online baletnu premijeru "Ostani kući", baletani je sami snimali

Kultura 29. apr 202013:29 > 13:37
NPS

Povodom Međunarodnog dana plesa koji se svake godine obilježava 29. aprila Narodno pozorište Sarajevo pripremilo je niz prigodnih online sadržaja.

Prva online baletna premijera “Ostani kući” bit će dostupna na YouTube kanalu NPS sa početkom u 19:00 sati. Koreografiju za ovaj šestominutni balet, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, uradio je ansambl Baleta NPS.

“Online baletna premijera nastala je iz potrebe naših umjetnika da daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije Covida-19, u vremenu kada su imali namjeru premijerno izvesti balet “Šeherzada” na sceni NPS, pred publikom. Baletni umjetnici trenutno su uskraćeni za igranje predstava, ali svakodnevno vježbaju u svojim kućama. Nedostaje im osjećaj izlaska na scenu, pred publiku, apaluz kao nagrada za odigranu predstavu. I to ništa ne može zamijeniti. Sjetni su, ali i odlučni da pokažu svu univerzalnost i ljepotu plesa. Snimanjem dijelova predstave mobilnim telefonima i spajanjem numera nastala je premijera koju poklanjaju svojoj publici”, kazali su iz NPS.

Nakon premijere, u 19:30 sati na YouTube kanalu NPS uslijedit će arhivski snimak jednog od najpoznatijih bijelih baleta “Giselle”, kompozitora Adolfa Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo, urađenoj prema Coraliju, Perrotu i Petipi, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović. U predstavi su igrali solisti i ansambl Baleta NPS.

“Ono što nas raduje jeste da na našu adresu pristižu brojne video i pisane čestitke. Obraćaju nam se slavni baletni igrači i koreografi. Izdvojit ćemo čestitke naše primabalerine Minke Kamberović, zatim Davorke Kulenović solisitice Baleta NPS, koreografa Konstantina Kostjukova, Davidea Bombane i Vasliya Medvedeva.

Ovogodišnju poruku napisao je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma, a poručio je da u današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada”, kazali su iz NPS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad