Bajrović i Spahić za N1: Sve se slomi preko leđa kulture

Kultura 14. maj 202010:24 > 11:06
N1

Predstave na otvorenoj sceni za pozorišta, mogle bi ubuduće postati realnost. Prijedlog je to nakon što je pandemija korona virusa potpuno zatvorila hramove kulture na gotovo dva mjeseca. Ima li volje da takav jedan prijedlog dobije i podršku nadležnih razgovarali smo sa direktorom Narodnog pozorišta Sarajevo Izudinom Bajrovićem i Emirom Spahićem, umjetničkim direktorom Narodnog pozorišta Mostar.

Bajrović, osvrćući se na analizu, šta je to korona uradila institucijama kulture u BiH, istaknuo je da ih je blokirala, ali i otvorila neke nove puteve u kojima se našlo načina da postanu vidljiviji. 

Spahić je rekao da, nažalost, svakodnevnica je da se snalaze u novim situacijama.

“Zatvoreni smo kao i svi teatri u Bosni i Hercegovini i svijetu. Čekamo razvoj situacije, pa da nastavimo s radom. Nedostaju nam daske koje život znače”, kazao je Spahić. 

Bajrović je rekao da nema nikakve informacije kada bi pozorište moglo primiti prvu publiku.

“Putem medija dobijam informacije i slušamo šta nam kaže Krizni štab. Imam očekivanja da će se desiti brže nego kako smo mislili kada je sve krenulo. Mislim da ćemo mi to ipak uspjeti. Već u sljedećem mjesecu, nadam se, poštujući sve preporuke između glumaca i publike”, istaknuo je naš sugovornik. 

Što se tiče pomoći institucijama kulture, Spahić, blago optimistično se nada, da će vlast podržati ljude iz kulture, iako iskustvo ne pokazuje tako.

“Sve se slomi preko leđa kulture i kroz budžet i sve što se tiče finansiranja. Ali vjerujem da će ova struktura vlasti imati više razumijevanja”, izrazio je nadu umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar.

O prijedlogu predstava na otvorenoj sceni za pozorišta, Bajrović je rekao da je to jedna ideja koja je u skladu sa kretanjima što se tiče preporuka.

“Kada su nas blokirali, onda smo radili od kuće, a vidimo da grad živi sada i moramo se probuditi i djelovati na drugi način. Onog dana kad nam dozvole da se na otvorenom okupimo, bićemo spremni da sa našim programom izađemo pred naša pozorišta i da publiku pozdravimo. Spremni smo da se prilagodimo i samo očekujemo taj znak da može. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, čini mi se je podržalo tu ideju i da pomognu na svoj način. Mislim da možemo računati na njihovu pomoć korak po korak”, naveo je Bajrović. 

Spahić je naglasio da je pozorište organizam koji je prilagodljiv i u svakoj situaciji će se snaći.

“Vjerujem da je pred nama jedan period gdje ti važeći putokazi nastanka pozorišne umjetnosti sve manje imaju značaja i da će u budućnosti pozorište postati jedan mukotrpan labaratorij kako bismo doveli novu formu pred našu publiku”, kazao je Spahić. 

Rijetki radnici iz kulture imaju stalna zaposlenja i rade od projekata do projekata, a kako žive u ovom periodu?

“Oni koji imaju redova primanja malo lagodnije, a neki teže koji su živjeli od svojih honorara. To se prije svega odnosi na mlade nezaposlene glumce. Znam da su se kolege međusobno organizovale i pomagale tim ljudima koliko su mogle. Institucionalna pomoć je izostala za raziliku od zemalja regiona. Oni su se bar sjetili tih ljudi i na neki način pomogli, a ovdje se, nažalost, nije to desilo”, rekao je Bajrović i dodao da im svima fali scena, te da su sa te strane svi podjednako pogođeni.

Spahić dijeli mišljenje kao i Bajrović, smatrajući da je sistem potpuno zakazao.

“To ni ranije nisu bii veliki honorari. Ono što smo mogli uraditi na privatnom nivou uradili smo, ali institucionalno nismo ništa i o tome treba naša vlast da povede računa”, zaključio je Spahić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad