Uoči prve godišnjice smrti Đele Jusića, obrada pjesme "La musica di notte"

Kultura 28. maj 202016:31 > 16:36
N1

Bliži se prva godišnjica smrti hrvatskog kompozitora bosanskohercegovačkog porijekla Đele Jusića i tom prigodom Paula i Đelo Jusić mlađi obradili su njegovu pjesmu "La musica di notte".

U pjesmi učestvuju mnogi hrvatski pjevači, ali i Hanka Paldum iz BiH.

Đelo Jusić rođen je 26. januara 1939. godine od majke Emine i oca Arifa u Dubrovniku, a preminuo je 31. maja 2019. godine u Zagrebu u osamdesetoj godini.

Osnivač je Dubrovačkih trubadura 1961. godine, a uz taj sastav njegova su djela izvodili i Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Oliver Dragojević, Milo Hrnić i drugi.

Sa svojim hitovima, među kojima su “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Volim te budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, ostvario je uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, a s njegovom pjesmom “Jedan dan” Dubrovački trubaduri su nastupili na Euroviziji 1968. godine.

Osnivač je i dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik, a u dugoj karijeri dirigirao je brojnim europskim orkestrima.

Uz zabavnu, skladao je i orkestralnu, vokalno-instrumentalnu, scensku, filmsku i televizijsku glazbu. Ističu se suita “Dubrovački kantuni” i mjuzikl “Dundo Maroje”, a oratorij “De civitate libertatis veritas (Istina o gradu slobode)”, u kojem opisuje najdramatičnije ratne dane svog rodnog grada, skladao je na tekstove tadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića i stihove akademika Luka Paljetka.

Dobitnik je Porina 1997. godine te za životno djelo 2007. godine.

Dobitnik je Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli 1999. godine za glazbu u filmu “Dubrovački suton”, a za mjuzikl “Dundo Maroje” dobio je Nagradu Ivan pl. Zajc.

Dobitnik je i Zlatnog prstena emisije Radio Zagreba “Pomorska večer”, a 2019. dobio je nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

Nositelj je Odličja Reda Danice s likom Marka Marulića, a u povodu 40. godišnjice umjetničkoga djelovanja dobitnik je “Ruke Svetoga Vlaha”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad