Povratak glumaca na daske koje život znače, raduje se i publika

N1

Građani Sarajeva od večeras ponovo mogu uživo uživati u pozorišnim programskim sadržajima. Svoja vrata, prvi otvaraju Pozorište Mladih i Narodnog pozorišta Sarajevo. Radost povratka na posao i u sale, ne kriju ni glumci, ni publika.

Mrak u praznoj sali uskoro će zamijeniti svjetla reflektora. Nakon dva i po mjeseca, zavjesa Pozorišta mladih se podiže. Pozorišna muzika ponovo svira pjesmu povratka glumaca na daske koje život znače.

Sudeći po pretprodaji karata, i sala u Pozorištu mladih biće puna, ali u jednom izmijenjenom režimu. Kapacitiranost ove sale je inače 250 mjesta, a sada će moći primiti 50 ljudi. Sjedit će se u svakom drugom redu, na svakom trećem sjedištu. 

“Bolje ikako nego nikako. Kako nismo radili dva i po mjeseca svaki naš povratak na scenu, svaki naš gledalac nam puno znači, Mi smo emitovali predstave online, čak smo imali i gledanosti u hiljadama, ali kontakt živog glumca i publike ne može se nadomjestiti nikakvim online platformama”, kazao je Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo

Prva predstava koja će zaigrati je lutkarska. Tobija. Belma Lizde Kurt došla je još jednom oslušnuti mir u sali koji će večeras zamijeniti žamor publike. Bilo je i vrijeme kaže.

“Ovo je bila pauza od života, kao da smo upalili pauzu i onda nastavili tamo gdje smo stali. Najbitnije da smo svi funkcionalni, kako bi mogli raditi ono što volimo i što ne volimo kako treba”, rekla je glumica Belma Lizde Kurt.

A muzika već svira u Narodnom pozorištu. Baletni ansambl zatekli smo na probi. Pozorišni radnici uređivali su posljednje detalje u sali. Povratak publike biće obilježen prigodnim programom “K’o nekad u pola osam”.

“Njima je najteže vratiti se u formu, kao sportistima kad ne treniraju, dva mjeseca, to je ozbiljno. Kakav je vaš osjećaj? Stojimo na ovoj sceni, dok je trajala izolacija dolazio sam u pozorište, dolazio sam, gledao salu, praznu, sve to nekako nema smisla. Sada se vraća smisao u pozorište”, naveo je direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović. 

Povratku se raduje i publika. Željni su kulturnih dešavanja u gradu.

“Jedva čekamo da se pozorište otvori i da gledamo nove predstave”. “Divno, presretna sam”. “Kulture nikad nije na odmet”. “Sve nam fali, da li nam svima normalizacije života, super”. Samo su neki od mnogobrojnih komentara publike koja je poželjela predstave. 

Radost vraćanja na posao prati i neizvjesnost koju donose smanjena izdavanja za kulturu. Rebalanskom budžeta, Narodno pozorište će ove godine na raspolaganju imati pola miliona manje, a Pozorište mladih 73.000. Uprkos tome, planiraju nove predstave. Nadaju se skorom povratku na redovno funkcionisanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad