Ministarstvo kulture KS osiguralo 300.000 KM za Zemaljski muzej BiH

Kultura 02. jun 202014:58 > 15:16
Anadolija

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo osiguralo je 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ovaj iznos pomoći će radu ove kulturne institucije koja je bila pred kolapsom jer njeno finansiranje nikada nije riješeno na način da se finansira iz budžeta.

“Uposlenici su u prethodnom periodu vrlo vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost same države koja nije adekvatno reagovala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja ove institucije. Ugovor potpisan danas omogućava samo jedno trenutno i promptno djelovanje od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U narednom periodu ćemo se posvetiti tome da uložimo maksimalne napore da u potpunosti riješimo finansiranje Zemaljskog muzeja BiH. Svi se pozivaju na to da je ovakav muzej identitet jedne države. Međutim, sudeći po akcijama i reakcijama, ono što je država do sada uradila nije dokazalo da je ta priča u skladu sa praksom koju smo imali priliku vidjeti”, kazao je ministar Alikadić.

Kako je N1 ranije izvještavao, Zemaljski muzej BiH sedam mjeseci nije dobio nikakva sredstva. U 2019. godini zbog neformiranja Vijeća ministara što im je bio najveći izvor prihoda, ove godine nisu dobili ni jedne marke sa bilo kojeg nivoa vlasti. Radnici muzeja su od 2011. do 2015. godine bili bez ikakvih primanja, a sada su primorani da smanje sve plate na minimalac, tako da neto plata direktora sada iznosi 642 marake i 28 feniga.

VEZANE VIJESTI

Da ova institucija opstaje zahvaljujući radnicima govori i činjenica da su se odrekli pola miliona KM koje im je Muzej po osnovu dugovanja trebao isplatiti, a na osnovu sudske presude.

Prije osam godina vrata ovog muzeja bila su zatvorena za javnost nakon 124 godine postojanja zbog, kako su radnici tada rekli, nebrige i nezainteresovanosti vlasti. Ponovo je otvoren nako 2015. godine. Svi se nadaju da se ovakav scenario više neće ponoviti, ali to opet ovisi od vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad