Deni dobio zadatak – uljepšati Sarajevo

Kultura 12. jun 202018:20 > 18:31
N1

Nakon velikog murala NBA legende Kobea Brayanta u Gradišci, umjetnik Deni Božić, na poziv Centra kulture i mladih Općine Centar, došao je u Sarajevo, gdje je oslikao stubove mosta u sarajevskom naselju Ciglane. Božićevi radovi će uskoro krasiti nekoliko lokacija u glavnom bh. gradu.

“Mislim da ima finu priču. Predstavlja nekog dječaka koji gleda u svijet i sprema se na put”.

Samo sa četkom u ruci, sive i oronule stubove u sarajevskom naselju Ciglane, mladi umjetnik iz Doboja, pretvorio je u umjetničko djelo.
Crtanjem i slikanjem se bavi od 16 godine, muralima od 2014., nakon poplava koje su uništile njegov rodni grad. To je Denija potaklo da svom gradu udahne novi život. Zahvaljujući njegovim portretima, Doboj danas važi za grad murala.

“Lijepo je raditi napolju. Radi se pod pritiskom, a kad se radi pod pritiskom, čovjek nadmaši sebe i postiže bolje rezultate”, tvrdi Božić.

Bolje vidjeti mural nego oronule fasade i zidove, saglasni su građani Sarajeva.

ANKETA:

“Sviđa mi se jako. Stvarno je ekstra. Uljepšao nam je ovaj prostor ovdje.”

“Ovo je baš lijepo i treba malo više da se radi na uljepšavalju grada. Inače, vidite kako je to bilo, sad je puno ljepše.”

“Samo da su malo svjetlije ove boje ovdje. Odlično.”

Veliku popularnost mladi Dobojlija je stekao prije nekoliko dana, kada je zid osnovne škole u Gradišci oslikao likom Kobea Brayanta u velični 6×12 metara, što su prenijeli i svjetski mediji. Tada je uslijedio i poziv iz Centra za kulturu i mlade Općine Centar, da svoj talenta primijeni i u Sarajevu.

“CKM ima u planu, u ovoj godini ali u narednoj, nekoliko zgrada da osvježi sa ličnostima koje su obilježile historiju Sarajeva”, navodi Armin Omerović, direktor Centra kulture i mladih.

Ulična umjetnost, grafiti pa i murali su, prema riječima umjetnika Benjamina Čengića, zaslužnog za mural Davorina Popovića u glavnom bh. gradu, najveći preokret u umjetnosti.

“Ljudi stvarno vole boju i kad vide da se nanosi velika površina boje na sivi zid to im vrlo često bude ugodno i vrlo često budu zadovoljni i sretni”, ističe Čengić.

Iz toga razloga, kako kažu i sami muralisti, uživaju raditi ono što vole jer građani prepoznaju i cijene njihov rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad