Safet Zec o izložbi "Zagrljaji": Obaveza sjećanja i opomene

Kultura 13. jun 202007:30 > 07:35
Fena/Harun Muminović

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizirano je vođenje kroz izložbu „Zagrljaji“ i druženje s bh. umjetnikom Safetom Zecom.

Ljubitelji umjetnosti imali su priliku razgovarati o izložbi koja je inspirisana historijom Bosne i Hercegovine, a za jednog od najeminentnijih umjetnika BiH Safeta Zeca, izložba je izraz emocije i sjećanja na ratna stradanja građana BiH.

“Izložba je dio moje unutarnje, životne želje, obaveze da se sjećamo, nečega što je bilo bezumno. Posijane su tolike tragedije bez ikakvog razloga, što je nevjerovatno”, kazao je Zec.

Fena/Harun Muminović
Fena/Harun Muminović
Fena/Harun Muminović
Fena/Harun Muminović
Fena/Harun Muminović
Fena/Harun Muminović
Fena/Harun Muminović

Umjetnost ima moćan jezik koji ako je kvalitetan, on dugo traje, a vizualna umjetnost posebno ostavlja umjetničku opomenu koja uz ostale, može uticati na mlade ljude da promišljaju.

U Srebrenici će povodom godišnjice genocida u Fabrici akumulatora biti izloženi radovi Safeta Zeca.

Na toj izložbi će biti predstavljena izabrana djela iz ciklusa ovog likovnog umjetnika – “Zagrljaji”, “Suze” i “Egzodus” koji je bio postavljen u Veneciji.

“Srebrenica je mjesto užasa, strašan ambijent, mjesto sjećanja, opomene o tome kakav je smisao ljudskog čina i djela koje graniči s bezumljem”, kazao je Zec.

Izložba u Srebrenici je doprinos opštoj obavezi sjećanja na bezumlje koje je učinjeno u BiH, jer, po njegovim riječima, ‘nečuveno je da neko ubije školskog druga, da komšiji zapali kuću – to je pustoš ljudske duše’.

Najavio je da će izložba za nekoliko dana biti postavljena i u Trebinju u čast hrabrom Srđanu Aleksiću, jer, kako je kroz suze kazao Safet Zec, “kada su ga tukli i ubijali on je grlio svog prijatelja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad