Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH kreće sa programom "Antifa 2.0"

Kultura 15. jun 202012:24 > 12:29
http://yihr.ba

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Rockefeller Brothers Fund, kreće sa programom “Antifa 2.0”.

“Svjedoci smo kako globalnih tako i lokalnih regresivnih snaga čiji je glas mržnje i netrepeljivosti prema drugom i drugačijem sve prisutniji i glasniji. U vremenu onog što se može identificirati kao evoluirani i moderni fašizam sa svojim modernim oblicima (ksenofobija, mizoginija, seksizam, islamofobija i drugi) potrebno je dati jasan odgovor sa strane antifašizma. Na pojavu jačanja fašizma i sveprisutnosti modernih pojavnih oblika fašizma, želimo na iste odgovoriti kroz obrazovanje i davanje glasa mladima”, napominju iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Kako su naglasili, kroz projekat “Antifa 2.0” žele antifašizam nadograditi kako bi uspio odgovoriti na zahtjeve modernih oblika fašizma.

“U narednom periodu koristeći alate kulture, obrazovanja i omladinskog aktivizma, modernim oblicima fašizma ćemo suprotstaviti glasove mladih ljudi iz cijele BiH želeći kroz kulturu i omladinski aktivizam podsjetiti na važnost društvenog angažmana građanina kao demokratske barijere apsolutizmu i kolektivizmu fašističkih ideologija te angažman stručnjaka kroz promovisanje historijskih činjenica kao odgovor na opasnosti historijskog revizionizma”, naveli su.

Program “Antifa 2.0” će pružiti priliku mladim ljudima da daju svoj glas i ulože napor u jačanju uloge pojedinca kao brane modernim trendovima fašizma te kroz adekvatno korištenje različitih edukativnih i umjetničkih metoda utjecati na širu javnost u Bosni i Hercegovini i dati jasan odgovor fašizmu u javnom mjenju.

Na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava u BiH i kroz medije biti će objavljeni javni pozivi za učešće u projektnim aktivnostima te iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH ovim putem žele ohrabriti mlade osobe, državljane Bosne i Hercegovine, da budu aktivni dio ovog programa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad