Jesmo li kao društvo osramoćeni?

Kultura 21. jun 202018:22 > 22. jun 2020 18:05
N1

Jesmo li kao društvo osramoćeni? Preispitujemo li vlastiti identitet? Imamo li razloga biti ponosni? Sva ova pitanja, bez odgovora, nudi nam nova predstava reditelja Dine Mustafića "Osramoćeni", koja će premijerno biti odigrana u bašti Zemaljskog muzeja BiH. Tekst pisca Ajada Aktara otvara niz problema koji nas svakodnevno opterećuju, a u kojem se lako možemo prepoznati.

“Osramoćeni” su novi projekt produkcije KONTAKT u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom BiH. U predstavi igraju Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević.

Rasna, klasna, vjerska i nacionalna pitanja, koja su u centru društva – kako lokalnog, tako i globalnog – tema su Aktarovog teksta “Osramoćeni”, nastalog nakon histrorijskog datuma, 11. septembra, i odzvanjajućeg teorirstičkog napada. Tekst je nagrađen i Pulicerovom nagradom.

“Reflektira se na američko društvo, zapravo na dijalog o tome šta je multikulturalno društvo. Cijeli taj tekst otvara niz problema koja nas i danas opterećuju a koji ćemo mi kao Bosanci i Hercegovci imati mnogo prilika da pronađemo sebe zato što su to teme koje nas opterećuju”, kazao je reditelj Dino Mustafić.

U tom nekom preispitivanju identiteta i pogotovo tog religijskog koji je kod nas vrlo aktuelno, smatra glumica Maja Izetbegović, da će publika moći lako da se identificira, da prepozna neke svoje dileme i borbe.

A dileme i borbe su svakodnevica savremenog čovjeka. Ovim tekstom, kako je kazao i sam reditelj, pokušavaju da se postave neka pitanja koja su temeljna za čovječanstvo.

“Tekst nudi jedan vrlo specifičan pojam te osramoćenosti i publika će imati priliku vidjeti šta se pod tim misli, ali može se napraviti paralela sa nama da smo nekako poniženi na raznim nivoima”, istaknuo je glumac Ermin Bravo.

Jesmo li mi kao društvo osramoćeni?

“Mislim da smo uzeli u pravom trenutku da radimo ovaj tekst zbog cijele situacije u svijetu, u Americi i mislim da osramoćeni ljudi mogu biti oni koji zbog svog nekog ideala i zbog želje da se uklope u društvo prikrivaju identitet i zaboravljaju ko su oni zaista”, naveo je  glumac Lazar Dragojević.

“Svako je osramoćen na neki svoj način. Imamo ta neka identitarna pitanja koja se u nama previru… Osramoćen, ne mislim društveno, nego sam sa sobom, šta ti smatraš i kakva je percepcija toga šta znači biti osramoćeno”, kazala je glumica Izetbegović. 

Mustafić je kazao da je naše društvo proteklih godina postalo, metaforički govoreći, jedna organizovana besramnost.

“Nema mnogo toga što se u posljednoj dekadi dogodilo zbog čega bi se mi mogli pohvaliti i biti ponosni”, rekao je Mustafić.

Zbog nemara prema kulturnim institucijama u našoj zemlji, zbog scenskog prostora koji odgovara tekstu ali i zbog epidemioloških mjera, premijera predstave “Osramoćeni” biće izvedena 6. 7. i 8. jula u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, dok su reprizna igranja zakazana za 9. i 10..

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad