Nikšić: Ljudi ne znaju da im je najveći strip iznad glave

Kultura 29. maj 201510:28 > 10:33
N1

Sarajevo i krov pijace Markale će biti u centru svijeta naredna tri mjeseca. Sa najvećom strip stranicom na svijetu Francuski institut nudi jedan nevjerovatan pogled sa svojih balkona.

Tema stripa je potraga Omara le Chérie, kojeg je osmislio Gilles Kreamer, a nacrtao Damir Nikšić, za izgubljenim grobom Aleksandra Velikog.

Ono što je interesantno za ovaj strip je da su tekst pisala djeca iz francuskih škola širom BiH, te da je predstavljen na najvećoj stranici na svijetu dimenzija 31m x 25m, što iznosi više od 750 m2.

Damir Nikšić je ispričao da je pitao ljude da li znaju gdje se nalazi najveća stranica stripa na svijetu koja je za Guinnessov rekord, a oni su rekli da ne znaju. “Ja sam im rekao da je tačno iznad njih. Iz aviona se vidi, a vi ne znate rekao sam im”, našalio se gost jutarnjeg programa N1.

Stranica stripa se može vidjeti samo sa balkona, krovova zgrada i aviona.

Odgovorno tvrdim da ovakve stranice niđe na svijetu nema”, poručio je Nikšić u rečenici koja je karakteristična u njegovim video snimcima na YouTube koji su za kratko vrijeme postali jako popularni, kako u BiH tako i u cijelom regionu. Također je rekao da nema veliku zaradu od pregleda njegovih klipova na internetu.

On je kazao da uskoro treba izaći edicija stripa s prijevodom na maternji jezik.