"Situacija u bh. filmskoj industriji bila loša i prije korona virusa"

Kultura 14. jul 202016:54 > 17:04
N1

Pandemija korona virusa pomrsila je planove kulturnim radnicima. Iako neki glumci smatraju da bh. kinematografija nikada nije bila na zavidnom nivou, drugima su angažmani van naše države uskraćeni. Tako je direktorici Casting i talent agecije Zona, Anili Gajević, otkazan veliki projekat u Rumuniji, gdje su trebala raditi tri bh. glumca.

“Državo BiH, hvala ti što nam i dalje ugrožavaš poslove i što si mi eliminisala glumce s bh. pasošem iz jedne krasne strane produkcije. Za razliku od hrvatskih, srpskih i crnogorskih glumaca, bh. glumcima je šansa da budu dio te priče oduzeta”.

Napisala je to na svom Facebook profilu direktorica Casting i talent agencije Zona Anila Gajević, izrevoltirana zabranom ulaska bh. državljana u Rumuniju, gdje su ovih dana trebala tri glumca njene agencije, raditi na velikom projektu.

“BiH je potpuno blokirana za ulazak, osim za građane koji imaju boravišnu dozvolu, njih je malo, tako da ne postoji nikakav pravni oslonac. Naši građani ne mogu ući ni sa negativnim testom na COVID, niti sa pozivom, u ovom slučaju produkcije kad su glumci u pitanju. Naši glumci iz Sarajeva, Tuzle, Zenice… su potpuno oštećeni jer ne mogu pristupiti projektu”, kazala je Gajević.

VEZANE VIJESTI

Pandemija korona virusa nije uticala samo na glumce nego i na ostale filmske radnike – producente, reditelje, scenariste…

No, glumac Muhamed Hadžović je imao tu sreću da prošli mjesec u Zagrebu radi na novom filmu, ipak kaže da je ova situacija itekako uticala i na njih.

“Osuđeni smo na sreću, da kažem, da radimo puno koprodukcija jer nismo u stanju u BiH napraviti samostalni projekat i onda radimo sa ljudima iz Hrvatske iz Slovenije, Srbije, Crne Gore… to je najveći problem što ne možemo da se okupimo i radimo”, kazao je Hadžović.

Sa druge strane glumica Vanesa Glođo stava je da kinematografija ne ispašta zbog pandemije, nego da je situacija, u bh. filmskoj industriji, bila loša i prije korona virusa.

“Itekako smo oštećeni u smislu snimanja filmova, komunikacije sa regijom, Evropom, ali nešto dramatično nije se dogodilo jer mi nemamo tako jaku filmsku industriju da bi sad ovdje za naše glumce, kao toliko sam snimao i sad je kao stalo, to nije istina na žalost”, istakla je Glođo.

Osim što je bh. filmskim radnicima uskraćen ulazak u neke zemlje, tako ni strane filmske produkcije ne žele doći u BiH jer pri povratku u svoju zemlju moraju u samoizolaciju.

“Imamo također jednu veliku produkciju u Sloveniji, producent i reditelji su trebali doći ovih dana da vide 2-3 glumice iz Sarajeva i odustali su, jer kad bi se vratili u Sloveniju bi morali u četrnaestodnevnu samoizolaciju”, kazala je Gajević.

Iako je Anila Gajević mislila da će nakon popuštanja mjera, filmska industrija nastaviti sa radom, to se nije desilo. Kako kaže, ova situacija je itekako uticala na kinematografiju, a posljedice će se tek vidjeti. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad