"Hadžera" – priča o stradanjima u BiH

Kultura 17. jul 202017:14 > 18:11
N1

Roman "Hadžera" Kasima Ćustovića govori o stradanjima Bošnjaka u Trebinju 1942. godine. U multimedijalnom performansu, istog naziva kao i roman, reditelj Riad Ljutović se dotakao svih stradanja u BiH.

“Svi govorimo o posljednjim ratovima, zapravo ovdje je bilo puno ratova, ovo je nesretna zemlja, crni vilajet u kojem se ti ratovi ponavljaju periodnično. Ova predstava je vrlo važna za buduće generacije da kažemo ljudima šta se ovdje dešava i ne treba da se ponovi”, rekao je Riad Ljutović, režiser.

A da se ne bi ponovilo ali i zaboravilo, treba se pričati. Pa tako i u ovom perofrmansku, koji prati dvije paralelne priče – jednu iz ‘42. i drugu iz ‘95. godine, pričaju dvije Hadžere koje se sreću na onom svijetu, gdje nema boli i patnje, pričaju o stradanjima koje su doživjele.

“To je tema koju mi živimo, koju smo dužni pričari, da se to ne ponavlja, to je naša zbilja i od toga ne treba bježati, ako budemo zaboravljali onda će to u nama da kulminira i onda će se to pretvoriti u nešto što niko ne bi htio”, kazala je Merima Lepić Redžepović, glumica.

VEZANE VIJESTI

“Užasno sam sretna jer to je ono nešto što mi želimo da radimo, da dobijemo priliku da igramo naše žene, naše priče, jer ovo jeste moja priča, iz moje zemlje, od mog naroda, od mog jezika”, poručila je Vanesa Glođo, glumica.

Potresnu i emotivnu priču o prekinutim snovima, pored Merime i Vanese, publika ima priliku gledati i mlade glumačke nade, polaznike Multimedijalnog projekta i škole baleta CKM-a.

“Oni su zaista fantastični, i onda kad vidim da na mladima svijet ostaje i na ovo što vidim mi se mnogo dopada, tako da osjećam da će biti pametniji od nas”, rekla je Glođo.

“Fenomenalno, fenomenalno… Ovo ti vrati vjeru u posao, u ljubav, u ono što radiš… ovo je ta vrsta projekta. Zapravo trčiš na probe jer ti je lijepo, jer te slušaju svi jer žele da naprave jedan dobar projekat”, izjavio je režiser predstave.

A i njima je bilo vrijedno iskustvo raditi sa velikim imenima bh. glumišta.

“Meni je bilo prelijepo i baš mi je drago što radim sa ovako velikim imenima poput Vanese, Merime i Riada”, rekla je Adna Prolaz.

Kroz spoj glume, plesa, muzike, ali i ispovjesti ispričane kroz monologe, žele da publika osjeti svu patnju i bol koju je proživio bošnjački narod, kroz sve ratove koje je naša zemlja doživjela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad