U Stocu počeo festival “Slovo Gorčina“

Kultura 24. jul 202022:52 > 22:56
Anadolija

Započeo je tradicionalni festival kulture “Slovo Gorčina“ u Stocu, ovog puta ne u Makovoj hiži ili pored nekog od stolačkih kulturno-historijskih spomenika, već u prostoru auto-kampa uz Bregavu, u namjeri da se ispoštuje socijalna distanca preporučena uslijed pandemije koronavirusa.

Predsjednik Udruženja “Slovo Gorčina“, Gorčin Dizdar ističe da je bez obzira na probleme prilikom organizacije, pripremljen bogat program u kojem će svi posjetioci moći uživati. Večeras su uručene i tradicionalne nagrade “Mak Dizdar“, za najuspješnije mlade pjesnike, koje je među 68 pristiglih radova birao stručni žiri. Treće mjesto osvojila je Azemina Krehić sa zbirkom “Arheologija tijela“. Drugo mjesto pripalo je Vladani Perlić – autorici zbirke “Kako su me vanzemaljci ubijedili da taj patrijahat i nije nešto“, dok je pobjednica festivala Sara Kopecki – Bajić iz Splita sa zbirkom “Kamen, školjka, papir“.

“Sretni smo što je tu i Semezdin Mehmedinović koji je prvi put nakon rata recitovao svoju poeziju, kao i Mustra orkestar iz Travnika koji će nastupiti u muzičkom dijelu programa. Žalimo što je njemački sastav Embrio bio primoran otkazati dolazak u Stolac“, rekao je Dizdar.

Svjestan i da će odziv publike s obzirom na pandemiju vjerovatno biti lošiji nego prethodnih godina, napomenuo je i kako je učinjeno sve da se spriječi širenje virusa. 

Anadolija

Za nagrađenu pjesnikinju Vladanu Perlić iz Banja Luke učešće i priznanje koje je dobila predstavlja ogromnu čast.

“Riječ je o festivalu koji je, osim što ima veliku tradiciju, dosad lansirao brojne značajne regionalne književnike. Također, ove godine ‘Slovo Gorčina’ će ostvariti saradnju sa najvećom izdavačkom kućom u BiH – Buybook, koja ima i distribuciju, tako da će poezija pobjednika festivala sigurno biti čitana u budućnosti“, kazala je Perlić.

Festival se nastavlja sutra izložbom “Land in Exile”, Admira Mujkića, te “What Remains Behind”, umjetnice Aleksandre Kokotović. Gostima i publici će se također predstaviti Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Igor Borozan, a bit će upriličen i DJ set After Affair.

“Slovo Gorčina“ završava u nedjelju promocijom knjige “Papagaj Sloboda” autora Vernesa Subašića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar i otvorenim mikrofonom, koji će moderirati Alen Idriz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad