Nikad bolji Omladinski film festival

Kultura 25. jul 202016:18 > 16:21
N1

Britanski film "Contry Lines" prikazan u Pozorištu mladih otvorio je ovogodišnje dvanaesto izdanje Omladinskog film festivala u Sarajevu. Ove godine, publika ima priliku na četiri lokacije uživati u filmskim ostvarenjima. Festival traje do 29. juna

Pozorište mladih Sarajevo, Drive-In Cinema u sarajevskom naselju Marijin Dvor, igralište osnovne škole “Safvet beg Bašagić“ i Termalna rivijera Ilidža su četiri lokacije Omladinskog film festivala.

“Termalna rivijera jest neki novi način gledanja filma i to radimo na prijedlog. Prva je godina, siguran sam da će i to biti posjećeno, međutim moram istaći da Open air koji se nalazi u gimnazijskoj ulici je meni naslađe kino koje imamo u sklopu festivala”, kaže Kenan Musić, direktor Omladinskog film festivala.

Publici se ideja gledanja filma, na bazenu, pod vedrim nebom, itekako svidjela.

“Mislim da je ovo odlična ideja, ohrabriti mlade i dati im priliku da rade ono što vole i da to prikažu drugima je velika stvar i drago mi je što imamo tako nešto na Ilidži.”
“Vrlo, vrlo slatko, baš sam zbog toga ovdje, pogotovo što je na bazenu, baš je slatko.”
“Odlična ideja, nešto drugačije, na bazenu, na otvorenom… super”, samo su neki od komentara posjetilaca.

Nakon što je publika u junu imala priliku pet dana gledati filmove iz udobnosti vlastitog automobila u sklopu Drive-in kina, i ovoga puta u sklopu festivala očekuje ih isti koncept i lokacija.

Za novo izdanje Drive-in kina Omladinski film festival je pripremio veće platno, kako bi ljubitelji sedme umjetnosti uživali u vrhunskim filmskim naslovima.

“Sjajno, jako sam se radovao dolasku u ovo kino”,
“Ovo mi je super ideja što je neko napravio nešto novo u Sarajevu. Kupila sam paket ulaznica, tako da ću biti ovdje svaku noć”,
“Dobro je. Ovo sam pri put u filmovima vidio i odlučio sam probati da vidim kakav je doživljaj”,kažu Sarajlije.

Prethodnih godina u fokusu festivala su bili filmovi iz regije, no ovoga puta dominiraju filmovi iz skandinavskih zemalja.

“Mislim da ih očekuje nikad bolji program do sada, mada je to malo paradoksalno s obzirom da je godina kakva jeste zbog pandemije korona virusa, ali zaista smo imali pregršt dugometražnih filmova da selektujemo što sa Berlinalea, što produkcija koje su rađene u Velikoj Britaniji”, ističe Musić.

Na ovogodišnjem Omladinskom film festivalu biće prikazano više od 35 filmova iz 12 zemalja, od čega će 10 imati svjetsku a 15 filmova regionalnu premijeru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad