Autor skulpture iz parka Hastahana: Očekujem informaciju od institucija Sarajeva

Kultura 06. avg. 202018:18 > 18:25
Podijeli:
Izvor: Snapshot / YouTube

Iz centra Sarajeva, iz parka Hastahana, uklonjena je umjetnička instalacija umjetnika Helmuta Lutza pod nazivom "Zvjezdani put". Ova informacija, posredstvom umjetnika Rikarda Druškića, stigla je i do samog autora - koji je rekao da nije upućen u dešavanja. Iznenađen je potezom, ali je istovremeno zahvalan svim građanima Sarajeva koji su se suprotstavili procesom demontaže.

“Skulpturu sam poklonio građanima Sarajeva kao reakciju na katastrofalna ratna zbivanja u njihovom gradu. Moju drugu skulpturu poklonio sam partnerskom gradu Friedrichshafenu. Ovo djelo pod nazivom ‘Trenutno’ izražava tranutak rata u Sarajevu i nastalo je u to vrijeme. Nalazi se na Bodenskom jezeru u Friedrichshafenu”, naveo je Lutz.

Umjetnik navodi da je djelo “Zvjezdani put” kojeg je poklonio Sarajevu koštalo gotovo milion eura, a bilo je instalirano i na mnogim drugim lokacijama, poput Rima, Atine, Jeruzalema, Istanbulu.

“Istanbul sam svjesno izabrao kao izložbeni grad zbog islamske tradicije Sarajeva. Odatle je skulptura 2005. direktno prenesena u Sarajevo”, pojasnio je.

“Sada, pak, očekujem informaciju od instiucija grada Sarajeva. Za obnovu nudim besplatnu pomoć koju bi pružio moj sin Clemens, koji veoma dobro poznaje ovo djelo”, naveo je Lutz.

Poručio je i to kako je djelo koje se nalazi izloženo u Friedrichshafenu, bilo je izloženo 2000. godine ispred Željezničke stanice u Sarajevu.

“‘Zvjezdani put’ je tada trajno instaliran na trgu Hastahana 2005. odine. Oba su djela tvorila pozornicu za umjetnike iz Sarajeva i Friedrichshafena. Tadašnji gradonačelnik prof. Hamamdžić pokrenuo je primopredaju ‘Zvjezdanog puta’, a nova gradonačelnica Borovac rekla je pred novinarima i okupljenm gradskim vijećnicima: ‘Nećemo podići nikakav drugi spomenik katastrofi Sarajeva, koji poput Zvjezdanog puta Helmuta Lutza svojom spiralnom simbolikom utjelovljuje daljnji put. Ovo je jedan istinski spomenik za našu omladinu'”, rekao je Lutz.

Lutz je dodao i to kako mu je protest građana Sarajeva zbog demontaže instalacije utjeha, te je poručio:

“Volim multikulturni grad Sarajevo. Zato sam kreirao ova dva djela”.

Podsjećamo, prema usvojenim izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar „Marijin dvor“, na lokalitetu parka prof. dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane, planirana je izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona i sjedišta Mjesne zajednice, dok je 90 posto površine predviđeno za uređenje najvećeg parka u centru Sarajeva.

S obzirom da se pristupilo privođenju zemljišta krajnjoj namjeni, u skladu sa važećim Regulacionim planom, navedena umjetnička instalacija je predviđena za izmještanje.

VEZANE VIJESTI

O navedenim aktivnostima koje se provode ovih dana Savjet Mjesne zajednice „Marijin dvor“ upoznat je na sjednici savjeta održanoj 25. septembra 2019. godine gdje su članovi istakli da će uzeti aktivno učešće u aktivnostima, kao i da se Savjet opredijelio za podršku izmjenama i dopunama regulacionog plana.

Nakon ovoga, od vlasnika instalacije, Grada Sarajeva, 31. oktobra 2019. godine, Općina Centar je dobila saglasnost za izmještanje umjetničke instalacije. Općinska administracija poziva građane da iznesu svoje prijedloge o lokalitetu na kojem bi željeli da se izmjesti instalacija, a istovremeno i da li nakon uređenja Hastahane žele da se ona vrati i uklopi u novi ambijent ovog prostora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad