Sarajevo Film Festival ove godine u novom ruhu

Kultura 12. aug 202016:11 > 20:23
N1

Zbog složene epidemiološke situacije u glavnom gradu BiH, 26. po redu Sarajevo Film Festival se od 14. do 21 avgusta održava u online formatu.

Iako postavljanje crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta podsjeća na početak festivalskih dana i noći, ove godine on ima samo simbolično značenje, jer se Sarajevo Film Festival prvi put održava u virtuelnom svijetu.

“Najbitnije je od svega da to bude, da se ne naruši kontinuitet. Prisutan će biti onaj ko ima tehničke mogućnosti da bude online i sve to posmatra i u redu je. Bitno je da smo u svijesti tu i da se ne damo. Znači fajteri, borci”, kazao je glumac Miki Trifunov.

“Neobičan je osjećaj upravo zbog toga što nedostaje ta luda atmosfera u gradu i ta energija ipak”, kazala je Elma Tataragić, selektorica takmičarskog programa SFF-a.

Složili bi se mnogi, no surova svakodnevnica je podijelila javno mnijenje o važnosti održavanja Festivala.

“Mislim da imam većih problema nego to, tako da je to ok”, kazao nam je jedan mladi otac sa djetetom. 

Festival je koncipiran tako da će gledatelji putem platforme ondemand.sff.ba moći gledati filmove, pratiti predavanja i razgovore sa autorima.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorit će film Pjera Žalice “Koncentriši se baba”. Ovaj film kao i sva ostala filmska ostvarenja iz regije i čitavog svijeta posjetitelji festivalske platforme moći će gledati sedam dana nakon prvog dana prikazivanja.

“Taj film će biti dostupan zajedno s ceremonijom otvaranja koju planiramo i zajedno sa razgovorom sa Pjerom i ekipom, sa briljantnim glumcima koje je on okupio u ovom filmu. Odmah nakon filma će i taj sadržaj biti dostupan na našoj platformi. Pozivam publiku da se opusti, da se prepusti ovom načinu gledanja filmova. Imamo preko 186 serija i filmova koji se mogu vidjeti”, pojasnila je tataragić.

“Najvažnije je da kad uđete na platformu ondemand.sff.ba da vi vidite datum otkad je film na platformi. Kad kupite kartu možete ga gledati, možete ga vraćati, možete ponavljati ili što god želite. To je ono što je prednost recimo online platforme”, kazala je Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.

Film “Koncentriši se baba”, dugo očekivanog “Pinokija” talijanskog reditelja Mattea Garronea kao i druge iz izbora programa 26. Sarajevo Film Festivala Mostarci će moći gledati na otvorenom od 14 do 19. avgusta s početkom u 21 sat.

“Na trgu novootvorenog Tržnog centra “Plaza”. Izbor programa “Open air”, ali naravno opet ponavljam prema svim epidemiološkim mjerama, dakle za sto ljudi, na javnom prostoru, na otvorenom , sa razmakom, sa pridržavanjem svih mjera”, dodala je Copf. 

U konkurenciji za nagradu “Srce Sarajeva”  ove godine takmiči se 49. filmova. Program obećava, pa bez obzira što su kina prazna i što Sarajevo neće biti centar zabave u regiji, ljubitelji sedme umjetnosti imaju čemu da se raduju. Sigurno i sretno 26-om po redu Sarajevo Film Festivalu, u novom ruhu. 

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad