Počinje 26. Sarajevo Film Festival

Kultura 14. aug 202007:57 > 08:00
N1

Sarajevo Film Festival počinje danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zbog složene epidemiološke situacije, 26. po redu Sarajevo Film Festival se od 14. do 21 avgusta održava u online formatu.

Iako postavljanje crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta podsjeća na početak festivalskih dana i noći, ove godine on ima samo simbolično značenje, jer se Sarajevo Film Festival prvi put održava u virtuelnom svijetu.

“Najbitnije je od svega da to bude, da se ne naruši kontinuitet. Prisutan će biti onaj ko ima tehničke mogućnosti da bude online i sve to posmatra i u redu je. Bitno je da smo u svijesti tu i da se ne damo. Znači fajteri, borci”, kazao je glumac Miki Trifunov.

Neobičan je osjećaj upravo zbog toga što nedostaje ta luda atmosfera u gradu i ta energija ipak”, kazala je Elma Tataragić, selektorica takmičarskog programa SFF-a.

Složili bi se mnogi, no surova svakodnevnica je podijelila javno mnijenje o važnosti održavanja Festivala.

“Mislim da imam većih problema nego to, tako da je to ok”, kazao nam je jedan mladi otac sa djetetom.

Festival je koncipiran tako da će gledatelji putem platforme ondemand.sff.ba moći gledati filmove, pratiti predavanja i razgovore sa autorima.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorit će film Pjera Žalice “Koncentriši se baba”. Ovaj film kao i sva ostala filmska ostvarenja iz regije i čitavog svijeta posjetitelji festivalske platforme moći će gledati sedam dana nakon prvog dana prikazivanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad