Njemački Grammy za Damira Imamovića

Kultura 15. aug 202017:14 > 17:18
Promo

Bh. muzičar Damir Imamović dobitnik je nagrade njemačkog udruženja muzičkih kritičara za najbolji album u kategoriji tradicionalne muzike, saopštila je PR agencija Kontra.

“Nakon što je juli mesec proveo kao prvi na međunarodnoj listi izdanja u oblasti World Music Transglobal World Music liste, i nakon četiri mjeseca u samom vrhu Evropske liste World Music izdanja, Damirov novi album ne prestaje da izaziva pažnju”, navode.

Nacionalno udruženje muzičkih kritičara svake godine kandiduje muzičke albume objavljenje u Njemačkoj.

“Ova prestižna institucija ovog ljeta kandidovala je album Damira Imamovića ‘Singer of Tales’ za svoju nagradu u kategoriji tradicionalne muzike. Danas nam je iz Berlina stigla radosna vest da je Damir dobitnik ovog prestižnog priznanja”, saopštili su iz te PR agencije.

Imamović je zahvalio udruženju na nagradi.

“Zahvaljujem nemačkom udruženju muzičkih kritičara koji su me predložili za nagradu i, na kraju, glasali za mene! Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na albumu. Jedva čekam da kraj pandemije koronavirusa obilježimo velikom turnejom koju smo odložili iz razumljivih razloga”, poručio je Imamović.

Svoj sedmi album “Singer of Tales” Imamović je snimio sa međunarodnom ekipom koju čine američki kontrabasista Greg Cohen (poznat po saradnji sa Tomom Vejtsom, Džonom Zornom, Bobom Dilanom i dr.), istanbulski muzičar Derija Turkan (poznat po saradnji sa Kudsi Ergunerom, Erkanom Ogurom i dr.) i violinistkinja Ivana Đurić (članica benda Sevdah Takht Damira Imamovića). Album je producirao čuveni londonski producent Džo Bojd i Andrea Gerlter, a izdavač je londonski “Wrasse Records”.