Ovogodišnji SFF bez glamura, ali nije sve tako crno bilo

Kultura 21. aug 202017:15 > 20:19
N1

Završen je 26. Sarajevo Film Festival. Na svečanoj online ceremoniji sinoć su dodijeljene nagrade "Srce Sarajeva". Nagrada za najbolji film otišla je u ruke kosovskog reditelja Visara Morina za film "Egzil".

ondemand.sff.ba – online platforma ovogodišnjeg festivala, bila je stabilna spona između učesnika, virtuelnih posjetilaca i prema ocjeni žirija kvalitetnih i kompleksnih filmskih ostvarenja.

“Mislim da je bilo uspješno na kraju za sve. I za publiku, i za filmske autore, prije svega za filmove, za filmski program, da smo ponudili jedan kvalitetan program i da je publika stvarno uživala u filmovima 26. SFF-a”, kaže Andrijana Copf, portparolka SFF-a.

Online verzija Fesitvala bila je epidemiološka nužnost ali i korisna lekcija iz koje se moglo mnogo naučiti.

“Ima jako puno dobrih strana, nije to sve tako crno. Mislim da jednog dana kada budemo gledali na ovaj festival da ćemo sigurno govoriti – aha, tada smo prvi put uradili ovo i ovo. Mislim, jako je zanimljivo imati film koji emitujete istovremeno u svim zemljama svijeta. Super je da nakon dva sata, nakon što je film imao svjetsku premijeru, vas su gledali ljudi u 42 zemlje u svijetu. To je sigurno nešto što će ostati za nas kao Festival zapamćeno, nećemo to zaboraviti. Naravno da nedostaje ona komunikacja sa publikom, naravno da nedostaje taj dio, ali nisam sigurna da treba tek tako odbaciti ono što učimo tokom ovog online izdanja”, ističe Amra Bakšić Čamo, producentkinja i direktorica Cinelinka.

Srce Sarajeva – nagrada za najbolji film otišla je u ruke kosovskog reditelja Visara Morina za film “Egzil”. Film donosi priču o kosovskom Albancu koji živi i radi u Njemačkoj i tamo se suočava s diskriminacijom zbog svog etničkog porijekla. Nagradu za najboljeg reditelja osvojio je Ru Hasanov za film “The Island Within”, najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis za film “Digger”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film “Mare”.

“Marija Škaričić je jedina dobitnica tri Srca Sarajeva za najbolju glumicu SFF-a”, podsjeća Copf.

“Zaista mi je krivo što nisam tamo i baš sam se veselila, do zadnjeg časa se činilo da će se Festival održati onako kako treba, ali eto održao se ovako i svaka čast organizatorima što su iznijeli ovakav posao na ovakav način u ovakvim okolnostima. Samo se trebamo nadati da je ovo zadnji put ovako, prvi i zadnji”, poručuje Škaričić.

Tome se nadaju i građani Sarajeva.

“Nije ni nalik onom što je bio, sa punim sjajem, sa puno svijeta. Ovo je sad nekako tužno. (Jeste li uspjeli pratiti nešto online?) Nisam, samo malo, žao mi je”.

“Nije zabavno, nema upoznavanja naroda, prije se razmjenjivalo više iskustava, na više jezika, bilo je više ljudi, grad je bolje funkcionisao”.

“Sviđa mi se izbor filmova, već sam bukirao neke koje ću da pogledam. Nedostaje mi atmosfera grada kakva je bila”.

“Nedostaje ona živost u gradu, građani, stranci, naravno da nedostaje. Svi se nadamo da će naredne godine biti kao prije”.

Ovogodišnji SFF u 14 programa predstavio je 187 filmova iz 56 zemalja svijeta. Od toga, 64 filma imala su svjetske premijere. Ono što je nedostajalo su svjetske filmske zvjezde na ovom simbolično postavljenom crvenom tepihu i žamor različitih jezika u samom gradu koji će, nadajmo se, sljedeće godine u ovo vrijeme ponovo biti pun istinskih ljubitelja filma iz svih krajeva svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad