"Snoviđenja" u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu

Kultura 24. aug 202017:36 > 19:08
N1

Slikarska tema, ovogodišnje VIII Internacionalne umjetničke kolonije, je Snoviđenja, gdje devet umjetnika iz BiH i Velike Britanije u različitim tehikama slikaju svoja snoviđenja. A publika ima priliku ove radove pogledati do 30. avgusta.

Bogata zaostavština iz osmanlijskog i austrougarskog perioda, biseri su koji krase Sarajevo, pa tako i Gazi Husrev-begov Hanikah u kojem se održava VIII umjetnička kolonija. Neki umjetnici su prvi put u Hanikahu, te kako kažu nadahnuti su ovim prostorom.

“Ovaj rad predstavlja kombinaciju ovog prekrasnog ambijenta koji sam uočio, jer sam prvi put ovdje, jedne imaginacije kroz maštu tog ambijenta kad dođem kući, legnem, zaista sam imao kontakt sa ovim predivnim duhovnim prostorom”, rekao je Muhamed Pjevo – umjetnik.

“Sam prostor Hanikaha je fenomenalan, ko god da dođe ovdje osjeti to duhovno obogaćivanje sebe, a kada ste umjetnik radite u isto vrijeme sa kolegama, tu dolazi do razmjene iskustava, čak u jednom trenutku, svi ovi radovi postaju jedan veliki rad i mozaik jednog jedinstvenog rada”, pojasnio je Adis Lukač – umjetnik i voditelj kolonije.

U ovom prostoru, zbog trenutne epidemiološke situacije, učestvuje samo devet umjetnika koji slikaju na temu “Snoviđenja”.

“Ova slika kao da predviđa neki mir. Taj lik koji se pojavljuje je u nekom mirnom snu, nadam se da će poslije ove ružne situacije u kojoj svi jesmo, doći neki mir i nešto lijepo”, istaknula je umjetnica Adela Nurković Kulenović.

“Rulet sa jabukama” je naziv rada umjetnika Adisa Lukača koji ima jaku simboliku.

“Znamo šta je simbolika jabuke i simbolika žene, s tim da je od ovih šest jabuka samo jedna ispravna, ostale su nagazne mine, i to je paralelno razmišljanju sa današnjim svijetom gdje imamo jedan dio ljudi koji sebe doživljavaju bezgriješnicima a imamo ljude koji su svjesni svojih grijeha, bave se sami sobom. Nekako čini mi se da je taj balans prilično poremećen”, izjavio je.

Umjetnička kolonija je prilika za komunikaciju među umjetnicima i razmjenu ideja. U prethodnih sedam kolonija učestvovalo je oko 150 umjetnika iz 20 zemalja svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad