Umjetnička galerija BiH organizovala izložbu "Ivo i Luka Šeremet"

Kultura 25. aug 202018:00 > 18:46
N1

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine organizovala je izložbu "Ivo i Luka Šeremet" u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo. Rijetka dijela mlađeg brata Luke Šeremeta publika ima priliku pogledati do 4. septembra.

Osnovni element likovnog jezika Ive Šeremeta je boja. Kroz boju se ispoljava njegov spontani slikarski rukopis. Strastveni i dugi potezi kista primjetni su na njegovim pejzažima, poput Čvrsnice, Trebevića ali i Stoca i Konjica. Umjetnička galerija posjeduje preko 200 radova Ive Šeremeta.

“Riječ je o autoru koji se školovao izvan BiH, koji je prije Drugog svjetskog rata ostvario značajnu karijeru na području tadašnje Kraljevine Jugoslavije kada se pojavljuje kao bitan faktor na tadašnjoj beogrdskaoj sceni. Nakon Drugog svjetskog rata taj autor dolazi u Sarajevo, dakle vrlo bitna figura u tadašnjem poslijeratnom životu Sarajeva”, pojasnila je Ivana Udovičić, kustosica Umjetničke galerije BiH.

“Posebno nam je važno podsjetiti na Ivu Šeremeta koji je bio jedan od najznačajnijih direktora Umjetničke galerije BiH i jako je zaslužan za formiranje fundusa Umjetničke galerije koji je danas dosegao impresivnu brojku od preko 6.000 dijela”, naveo je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Drugačiju slikarsku prirodu od starijeg brata Ive, Luka Šeremet ispoljava kroz akvarel. Ova slikarska tehnika zahtjeva mnogo vještine i strpljenja. Sadržaji njegovih slika su prizori iz kafane, gradske ulice i kuće.

Ivana Udovičić – kustosica Umjetničke galerije BiH je kazala:

“Luka Šeremet nažalost nije imao priliku da se razvije, umire u 30 godini, ali i na ovoj izložbi možemo vidjeti da je riječ o vrlo kvalitetnom autoru koji se školovao u Zagrebu, koji je izvanredan akvarelista, nažalost čijih radova imamo jako malo.”

A zbog malo sačuvanih radova Luke Šeremeta, iz Umjetničke galerije su kazali da je ova izložba rijetka prilika da publika vidi njegova djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad