Večeras u Frankfurtu dodjela Goetheove nagrade bh. piscu Dževadu Karahasanu

Kultura 28. aug 202007:54 > 07:58
N1

Grad Frankfurt večeras će dodjeliti ovogodišnju Goetheovu nagradu za toleranciju i razumijevanje bosanskohercegovačkom piscu Dževadu Karahasanu. U književnoj javnosti BiH i regiona nagrada je shvaćena kao znak nade za kulturu jedne ranjene zemlje.

Ovu nagradu grad Frankfurt dodjeljuje svake treće godine, svečana ceremonija se upriličuje na Goetheov rođendan 28. avgusta.

Predsjednik kuratorijuma koji je dodijelio nagradu je gradonačelnik Frankfurta, socijaldemokrata Peter Feldmann. On je istakao da je nagradom Karahasanu grad Frankfurt stao iza tolerancije i razumijevanja. A šefica gradskog sekretarijata za kulturu Ina Hartwig je izjavila da je Karahasan kao literarni mostograditelj prijeko potreban duhovnoj klimi Evrope. Prvi put je nagrada dodijeljena 1929. Stefanu Georgeu, a neki od dobitnika su Amos Oz, Pina Bausch i Adonis.

VEZANE VIJESTI

Valja ovaj put spomenuti da je niz Karahasanovih knjiga preveden na njemački i da ovo nije prva nagrada koju on dobija na njemačkom govornom području.

Spomenimo samo Nagradu Bruno Kreisky iz 1995, bečku Herderovu nagradu četiri godine kasnije, Lajpcišku nagradu za evropsko razumijevanje 2004., Goetheovu medalju vajmarskog Goethevog instituta 2012. Ili počasni doktorat Historijsko-filozofskog fakulteta Iniverziteta u Bazelu 2014.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad