Objavljen program Trećeg festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Kultura 01. sep 202014:59 > 15:01
Fena

Treći festival međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održava se od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, a program koji je danas objavljen dostupan je na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

AJB DOC omogućio je svojoj regionalnoj publici da sve dokumentarce gleda besplatno na festivalskoj web-stranici, bez potrebe za registracijom.

“Nakon dva uspješna izdanja AJB DOC Film Festivala, smatrali smo da je esencijalno održati kontinuitet te smo se prilagodili novim uvjetima prvenstveno zbog autora, ali i publike, koji su i razlog upuštanja u sami projekat organizacije dokumentarnog festivala ovdje u Sarajevu”, rekao je direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić.

Od gotovo 300 pristiglih filmova, za program tri selekcije odabrano je 18 dokumentarnih filmova, 10 za takmičarsku selekciju, pet selekciju AJB Prikazuje i tri za program Last Minute Cinema.

Među 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije, koji će na AJB DOC-u biti dostupni online, je šest svjetskih, osam regionalnih i četiri bh. premijere.

Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, “Nagrada publike” neće biti dodijeljena, najavljeno je iz Al Jazeere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad