Žbanić u Veneciji: Željela sam ispričati priču iz ugla žene Srebrenice

Kultura 03. sep 202020:01 > 20:22
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, svoju svjetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa imao je film "Quo Vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Crvenim tepihom u Italiji, uz sevdalinku, prošetali su rediteljica i akteri filma. Nakon večerašnje premijere film će biti prikazan još 12 puta u okviru festivala, a od naredne godine trebao bi se naći i u kinima u evropskim zemljama.

Običaj Venecijanskog festivala je da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme “Što te nema” i “Ružo moja” u interpretaciji Amire Medunjanin pratila je bh. ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Na press konferenciji uoči svjetske premijere filma, rediteljica Jasmila Žbanić je kazala kako je željela ispričati priču iz ugla žene o stradanjima u Srebrenici.

“Ovaj film smo posvetili ženama koje su izgubile sinove, muževe i njima najbliže ljude. Znam neke familije koje su izgubile po 60 članova porodice, svi ljudi oko njih i cijele generacije su bile jednostavo obrisane. Imamo mnogo filmova koji govore iz muške perspektive”, ističe Žbanić.

Priča filma je vezana za sudbinu Aide, nekadašnje profesorice, koja radi kao prevodilac za Holandski bataljon, odnosno mirovne snage UN-a, čiji je zadatak bio da čuvaju takozvanu sigurnosnu zonu – Srebrenicu. Kada su Mladićeve trupe ušle u grad, Aidin muž i dva sina traže spas u UN-ovoj kasarni u Potočarima. Aida pokušava da ih tu zadrži i da ih spasi.

Uloga Aide pripala je Jasni Đuričić koja je kazala kako se za ulogu veoma dugo pripremala.

“Ja sam se za ovu ulogu pripremala na mnogo načina. Mislim da sam uspjela da pogledam ne baš sve, ali gotovo sve što postoji o Srebrenici, stradanjima… to su dokumentarci, knjige, svjedočenja žrtava”, otkriva srbijanska glumica.

No, dodala je i kako se na setu filma, osjećala kao da je bila u Srebrenici, jer je sam prostor bio identičan kao tada u UN bazi 1995. godine.

Lik ratnog zločinca Ratka Mladića, igra njen muž Boris Isaković.

“Moj lik i cijeli film za svakoga ko sumnja u njega, dovoljno je samo da otvorite YouTube, naročito kada je u pitanju Mladić – odnosno lik koji igram, ja sam insistriao da riječi koje su snimljene 1995. ostanu iste, nisam čak želio ni promjeniti redoslijed riječi u rečenici”, kaže Isaković.

Zbog mjera uvedenih usljed pandemije korona virusa koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti prisustvovati premijeri filma u Italiji.

Film “Kuda ideš, Aida?” je prvi film u takmičarskom programu koji je prikazan na nekom velikom festivalu nakon šest mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad