Izložba u Centru za kulturu Dobrinja: Kako su umjetnici doživjeli izolaciju

Kultura 06. sep 202017:44 > 17:49
N1

Kako to izgleda dvomjesečna izolacija zbog korona virusa iz ugla umjetnika, pokazali su studenti Likovnih umjetnosti i članovi Asocijacije kreativaca na izložbi simboličnog naziva „Apocalyptic visions“ koja je otvorena u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića. Radove možete pogledati do 10. septembra.

Trideset radova predstavljenih kroz različite refleksije i vizije osam mladih umjetnika nastalih u vrijeme dvomjesečne izolacije predstavljeni su na zajedničkoj izložbi. Na studente Likovnih umjetnosti i članove Asocijacije kreativaca, samoizolacija je veoma pozitivno djelovala.

Imao sam priliku malo više da crtam nego obično, tako da mi je dobrodošla karantina da provedem malo više vremena crtajući, stvarajući ove radove“, izjavio je Vedran Poričanin, umjetnik.

Kroz radove posjetioci mogu prepoznati i svoju preokupaciju trenutnom situacijom koja se oslikava kroz crno-bijela umjetnička djela koje ukazuju na tamniju stranu. No, tu je i slika nade, gdje umjetnici koristeći boju i prirodu, stvaraju „novi svijet“.

Ono što je karakteristično za ovu izložbu jeste to da je crno-bijeli kontrast, odnosno to je njihovo viđenje apokalipse s kojom se poredi pandemija korona virusa koja je zahvatila svijet, tako da tu se vidi njihova preokupacija kroz taj crno-bijeli kontrast. Međutim sa druge strane vidimo i boju i nadu“, kazala je Aida Korman, osnivačica Asocijacije kreativaca.

Za neke umjetnike izolacija je bila – otkrivanje novih strasti i talenata.

Izolacija sama po sebi je bila teška jer nismo mogli ići na Akademiju i svima nam je falilo da radimo na Akademiji. Ja sam uspjela da nađem neke druge medije kojima ću se baviti dok sam u izolaciji za razliku od onoga čime se bavim na Akademiji i to su ove skulpture“, rekla nam je Maja Živko, umjetnica.

Asocijacija kreativaca osnovana je prije 10 godina sa idejom da se na jednom mjestu okupe ne samo umjetnici nego i zanatlije, dizajneri i svi oni koji se bave domaćom proizvodnjom.

Cilj je zalaganje za promociju bh. kulture kroz javne nastupe, kreativne radionice, izložbe, modne revije, Lucky market itd.“, dodala je Korman.

Kroz Asocijaciju kreativaca u proteklih 10 godina je prošlo oko hiljadu članova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad