U susret Trećem AJB DOC-u: 18 filmova vrhunske produkcije o aktuelnim temama

Kultura 10. sep 202013:51 > 13:58
Arhiv

Treće izdanje Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala AJB DOC bit će održano od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, a publika će sve filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije na oficijelnoj festivalskoj web stranici online.ajbdoc.ba.

Na poziv za učešće na AJB DOC Film Festivalu i ove godine su se odazvali brojni autori iz cijelog svijeta te je od gotovo 300 prijavljenih filmova za tri selekcije odabrano je 18 dokumentarnih filmova i to deset za takmičarsku, tri dugometražna filma za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i pet za selekciju AJB Prikazuje.

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je Voyage/Putovanje prožima se kroz sve priče koje će publika Trećeg AJB DOC-a imati priliku pogledati.

U sklopu takmičarske selekcije bit će prikazano osam regionalnih, jedna nacionalna i jedna svjetska premijera. Svi filmovi u ovoj selekciji snimljeni su prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu, što oslikava direktnu vezu AJB DOC-a i programskog sadržaja Al Jazeere Balkans. Životne priče izbjeglica i priče koje govore o pojedincima koji su se odvažno suprostravili sistemu samo su neke od tema filmova takmičarske selekcije AJB DOC-a.

U netakmičarkskoj selekciji Last Minute Cinema bit će prikazan tri filma – Razlog zbog kojeg skačem, Putinovi svjedoci i Treća smjena. Riječ je o filmovima koji su premijerno prikazanim na svjetskim festivalima i koji su nagrađivani u toku prošle, ali i tekuće festivalske godine koji će biti prikazani u originalnoj dugoj formi (feature length).

U sklopu selekcije AJB Prikazuje, koji je svojevrsna platforma za razvoj regionalne produkcije, bit će prikazano pet filmova koji su nastali u koprodukciji Al Jazeere Balkans. Publika će imati priliku pogledati film Džemo mladih autora Lejle Kajić i Davorina Sekulića koji donose motivirajuću priču o snazi pojedinca, film Vaha kojim Igor Latinović, bh. reditelj s adresom u Monaku, donosi priču o jednom od najuspješnijih nogometaša i trenera bivše Jugoslavije, film Komšije Nerminke Emrić koji govori u izbjeglicama, Proces Sandžak kojim Aleksandar Reljić donosi priču o borbi sandžačkih Bošnjaka za pravdu te film Dream Team Babe kojim nam Lejla Zvizdić poručuje da su godine samo broj.

Kako bi publici dodatno približili ideje i priču filma, nakon virtuelnih projekcija bit će prikazane Q&A sesije s autorima filmova.

Ove godine će na AJB DOC Film Festivalu biti dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award” te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu.

Odluku o ovim nagradama donijet će internacionalni žiri kojeg čine Oggi Tomić, Patrizia Mancini i Irena Jelić.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, “Nagrada publike” neće biti dodijeljena.

Osim toga, za vrijeme održava AJB DOC-a, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom bit će organizovan i trodnevni trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”. Trening je namijenjen mladim autorima, novinarima i studentima iz regije, a vodit će ga tuniski novinar i TV producent Adnen Chaouachi.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. Raspored projekcija i sve detalje možete pronaći na oficijelnoj festivalskoj stranici ajbdoc.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad