10. Jubilarna Umjetnička kolonija "Džafići 2020.": Čuvati više svoju povijest

Kultura 12. sep 202017:42 > 17:56
N1

U naselju Džafići kod Kalesije održava se 10. Jubilarna Umjetnička kolonija „Džafići 2020.“ Umjetnici slikaju na temu tradicije Bosne i Hercegovine, a organizovane su i promocije knjige, te izložba starih predmeta. Sve kao pokušaj da se skrene pažnja da više moramo čuvati svoju povijest.

U prirodnom okruženju, u voćnjaku pored plastova sijena na bosanskim stolicima, zvanim skemlije, umjetnici slikaju. Stare kuće, predmete, običaje i tradiciju.

PROČITAJTE JOŠ

“Fotografija po kojoj ja radim, nastala je nekada 50-ih godina. Ovo je jedno dovište gdje je narod učio kišne dove. Ovo je stari mlin kojeg su srušili i napravili ugostiteljski objekat koji je 35 godina postojao, a radio je samo nekoliko mjeseci. Upravo zbog svetosti tog mjesta”, rekao je Mehmed Šišić iz Lukavca.

Muhamed Džananović iz Kalesije je naslikao tavu i kako se peče pekmez.

“Jedan motiv iz BiH. Time se predstavlja BiH jer nigdje u svijetu se ne peče pekmez osim u BiH. Sam na jednom prostoru BiH”, rekao je Džananović.

Za poznavanje i oslikavanje nekadašnjeg načina života, zainteresovani su i mladi.

“Ja sam danas odabrao motiv da mi bude jedna stara štala oko koje su sijena, stari parmaci. Da zadovoljim temu kolonije ali i da ovdje ostavim jednu lijepu sliku”, istaknuo je  Emir Nišić iz Živinica.

Mogućnosti su bile ograničene ali zanimljive, pokazuju urađeni predmeti, kao što su leđen, sahan, pegla na žar, fenjer, šiš, drveni sanduci, sehare…

“Ovo je nakada bila sehara ali je zamjenila ova u novije doba. Ovo je bio sanduk za vojsku. Vojnik kad pođe u vojsku, nosio je svoje stvari. Ovo je bio sanduk za higijenu. Nosio se pribor za brijanje, četkica za zube i tako to”, naveo je Osman Mujkanović iz Kalesije.

Kolonija se održava u avliji bosanke kuće stare 300 godina koju je porodica Hamidović sačuvala i jedna je od rijetkih.

“Imamo interes da se sačuva tradicija naroda kroz ovaj način djelovanja. Ali mi smo narod koji nije sklon čuvanju tradicije. Narod bez tradicije je repa bez repa. Nema te osnovu, odakle ste počeli. Jako je ružno što se danas sve događa sa novim čovjekom. Od njega počinje historija i sve, a nije tako”, istaknuo je Rasim Hamidović, organizator kolonije.

Emir Nišić, Živinice je naveo da naša tradicija, naša narodna mitologija, jedna je od najbogatijih na svijetu.

“Ljudi to malo znaju. Dosta je toga što možemo prenijeti u književna djela pa i na slike”, dodao je.

BiH kroz povijest bila je žrtva ratova koji su uništavali arhitekturu i kulturnu baštinu, a ostatak su unišitili sami ljudi. U BiH postala je uvriježena praksa da se sruše parmaci i djedova kuća, a onda obilaze umjetna etno sela.

Bh. tradicija je nedovoljno njegovana i čuvana što organizatori kolonije pokušavaju promjeniti jer, kako kažu, narod bez tradicije je niko, ni ništa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad