Omaž ženama Adisa Lukača

Kultura 23. sep 202017:28 > 17:29
N1

Izložba pod nazivom “Mi: karijatide i atlanti”, sarajevskog umjetnika i akademskog kipara Adisa Lukača, otvorena je u okviru manifestacije “Ljeto u muzeju”.

Veliki fragmenti napuštenih i uništenih grčkih hramova, kojima je vrijeme izbrisalo svu dekoraciju i svelo ih na osnovne linije postojanja, bude u čovjeku osjećaj postapokaliptičke zbunjenosti, a nerijetko i nostalgije. U tim krhotinama koje nestaju, kipar Adis Lukač je krenuo u promišljanje o teretima savremenog čovjeka zarobljenog u pandemiji – ovim riječima je kustosica Elma Hodžić opisala djela Adisa Lukača.

“Funkcija karijatida i atlanta jeste u vidu stubova koji su držali hramove antičke i nekako je to paralela koju sam povukao sa ljudima danas, posebno sa ženama, nježnijim spolom, koje na svojim glavama nose popriličan teret, a u isto vrijeme stubovi na koje se mi oslanjamo da bi sami sebe ostvarili“, pojašnjava Lukač.

Na izložbi posjetioci mogu vidjeti 22 slike od kojih je jedan dio nastao prošle godine u Atini, dok se ideja za proširenjem izložbe javila tokom izolacije. Osim slika, tu su i dvije skulpture.

“Riječ je o radovima koji su počeli da se rađaju u Grčkoj a koji su dovršeni na neki način u Sarajevu. Ova izložba objedinjava njegov, kako slikarski tako i kiparski senzibilitet, gdje se Lukač u jednom smislu hrabro obračunao sa bojama i na taj način dinamizirao svoje slike, kako bi ih što više približio savremenom čovjeku”, kaže Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Izložba je omaž ženama, koje on povezuje sa melodijom.

“Kompletna ljepota žene dolazi iz njene nutrine, odnosno tajne koju je stvoritelj udahnuo, a mi to otkrivamo. Kad me neko pita šta je to što vidim…ne znam zaista…ali je to neka, najbliže, melodija koja me probudi, razbudi i natjera da napravim sliku ili skulpturu”, navodi Lukač.

Izložba Adisa Lukača “Mi: karijatide i atlanti” je poslijednja izložba u okviru manifestacije Historijskog muzeja – “Ljeto u muzeju”, u okviru koje su brojni umjetnici imali priliku predstaviti svoja djela, na samostalnim izložbama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad