"Poštovani Hadžihafizbegoviću, primio sam lekciju i skrušeno se izvinjavam"

Kultura 15. okt 202015:34 > 15:56
N1

Zahvaljujem se na biranim riječima kojim ste mi se obratili, nazivajući me lažovom,optužujući me za mržnju i „mizantropiju“ (sic)prema teatarskim radnicima i posebno glumcima. Iako smatram da takav vokabular nije primjeren čovjeku vaše pozicije, takvih „riplijevskih“ referenci i titula nisam iznenađen činjenicom da je moj apel za ravnopravno, ili ravnopravnije, raspoređivanje novca namijenjenog za kulturu u Kantonu Sarajevo shvaćen kao „agitacija“ protiv teatara, kazao je danas direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović jučer je kritikovao Sijarića zbog “iznošenja laži i mizantropije prema glumcima i teatarskim radnicima u Kantonu Sarajevo iznešenim na pres konferenciji upriličenoj u povodu rada Zemaljskog muzeja”.

Hadžihafizbegović je poručio Sijariću kako su prava adresa za sve probleme Zemaljskog muzeja Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara, te je dodao kako će tada “vjerovatno prestati vaša mržnja prema glumcima i sarajevskim teatrima koje, iako Kanton Sarajevo ima dvanaest javnih ustanova iz kulture, uvijek izuzimate kao ‘ružno pače'”.

Sijarić je preko zvanično Twitter profila Muzeja kazao kako je “primio znanju javno javno mi očitanu lekciju, te se zbog zdravlja sebe, svoje porodice, kolektiva ispred kojeg stojim, ali i javnosti uopšte skrušeno izvinjavam”.

“U skladu s tim želim naglasiti da mi je iskreno žao što sam stavku „Ugovorene i druge posebne usluge“ (258.145 KM), iz dokumenta Izmjene Zemaljski muzej BiH i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, str.213; (https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/izmjene_i_dopune_bks_2020_0.pdf) proizvoljno javno interpretirao kao 250.000, ne ulazeći dovoljno studiozno u filantropske motive i detalje njenog utroška. Smatram ponižavajućim da je najvažnijem (ako sam iz vašeg pisma dobro zaključio) evropskom, dakle Kamernom teatru 55, od strane Kantona Sarajevo za 2020.g. uplaćeno tek degutantnih 1.826.983 KM, ili 37.285 KM po svakom od 49 zaposlenih. Slažem se, također, da to nije dovoljno ni da se 3 puta godišnje ansambl uputi na relaksirana putovanja van BiH”, zaključio je Sijarić te dodao:

“Žalim, u isto vrijeme, što niste prisustvovali spornoj press-konferenciji, na kojoj sam, između ostalog, izrazio i svoju nadu da će vam budžet biti podignut na barem – ko bi to nakon tolikih profesionalnih uspjeha mogao osporiti, zasluženih 5.000.000,00 KM.

Poštovani direktore Kamernog teatra 55, od srca čestitam na „dobrim menedžerskim potezima“ kojim ste bez budžetskog novca, i sasvim sigurno bez političke podrške, zajedno sa svojim turskim partnerima i prijateljima iz TIKE, pored svega ostalog uspjeli da zamijenite austro-ugarski mokri čvor, prozore iz 2. svjetskog rata, postavite fotografije na zidove, odnosno nabavite novi svjetlosni pult. Zahvaljujem se što ste kao Ministar kulture KS, trošili svoje dragocjeno vrijeme na davanje izjava u korist ZMBIH, što ste nesebično pisali saopštenja, dežurali, podržavali i savjetovali, te što i dalje jednakim žarom čini te isto. Svi muzealci i galeristi, poštovaoci i konzumenti kulture uopšte, sport i sportiste da ne spominjemo, su bili fascinirani umjetničkim i političkim rezultatima koje ste paralelno ostvarili dok ste obavljali navedeno funkciju, siguran sam da se nijedan ministar u Evropi ne bi mogao pohvaliti takvim rezultatima”.

Direktor Zemaljskog muzeja je dalje kazao kako koristi priliku da se javno izvini ostalim teatarskim i uopšte kulturnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, jer je “neodgovorno odvažio pročitati gore navedeni Budžet KS”.

“Apeliram, zapravo da se sa službene web stranice KS uklone pogrešni podaci prema kojima:
– Budžet Narodnog pozorišta iznosi 7.236.312 KM (28.602KM po svakom od 253 uposlena);
– Budžet Sarajevske filharmonije iznosi 2.297.516 KM (41.773KM po svakom od 55 uposlenih);
– Budžet Sarajevskog ratnog teatra iznosi 1.138.607 KM (42.170 KM po svakom od 27 uposlenih);
– Budžet Pozorišta mladih iznosi 1.535.208 KM (36.552 KM po svakom od 42 uposlena);
– Budžet Međunarodnog teatarskog festivala Scena MESS iznosi 1.016.345 KM (ne smijem računati koliko je to novca po svakom od 9 uposlenih)

Kao izraz solidarnosti i pokajanja pozivam KS da preispita svoju raniju odluku kojom su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u 2020-toj godini podržali sa neprimjereno i nezasluženo bahatih 300.000 KM (6.122 KM, po glavi svakog od 49 uposlenih), te dio tog novca, ako je računovodstveno izvodljivo, preusmjere u stimuliranje i legalan rad pobrojanih kantonalnih institucija, čime bi se iste barem malo udaljile od trenutne pozicije borbe za golu egzistenciju, a glavni grad Bosne i Hercegovine (Sarajevo) zadržao na stoljećima mukotrpno iscrtavanim kulturnim mapama Evrope i Svijeta.

Bez skrivanja iza kolektiva Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, dakle lično, izvinjavam se na kraju zbog „podizanja tenzija unutar sarajevskog kulturnog kruga”, naveo je u rekaciji dr. sc. Mirsad Sijarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad