Šarić za N1: Da Pavarotti ustane iz groba ne bi mogao biti u Sarajevskoj operi

Kultura 16. okt 202016:38 > 18. okt 2020 08:30
N1

Institucije kulture na području Kantona Sarajevo, među kojim su i one o kojima trebaju brinuti vlasti na nivou BiH, već duži propadaju zbog nebrige vlasti i nedovoljnih ulaganja. Neke su nekoliko puta bile pred zatvaranjem, a skoro sve "pate" od nedostatka stručnih kadrova. Za mnoge umjetnike nema mjesta u BiH, iako su priznati širom svjeta i nastupaju na velikim scenama.

Prema riječima bivšeg ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivice Šarića, odnos prema kulturi i sportu se tokom posljednjih godina strašno pogoršao, ali je situacija uz vrlo malo dobre volje, rješiva.

“Obilježavamo 100 godina Narodnog pozorišta Sarajevo, 70 godina Baleta, 60 godina MESS-a… Činjenica je da u NPS-u godinama nema umjetničkog direktora, pa ni direktora Baleta za njegovu godišnjicu. To je neshvatljivo jer direktor u ovim institucijama nije figurativna funkcija. Te probleme možemo svrstati u finansijske, ali i u rukovodstveno-kadrovske gdje mislim na izgnanstvo struke, odnosno zakonodavno-pravne probleme gdje je u aktima doslovno izbačena struka u posljednjih sedam-osam godina. Tu su i umjetničko-kadrovski problemi jer se gube postojeća radna mjesta”, rekao je Šarić.

Istakao je kako tu najviše trpe Opera i Balet koji su zapostavljeni od svih nivoa vlasti i rukovodstva same ustanove, a najbolje to osjete umjetnici kada u jednom horu, u kojem je bilo 54 uposlenih, izgube 14 članova.

“To onda više nije hor jer ne može opsluživati predstavu. Pitanje ‘ ali nam to treba’, očito je da treba jer su čak i arapske zemlje počele organizovati filharmonije i okupljaju najbolje muzičare iz cijelog svijeta. Ljudi iz filharmonije su ili umrli, otišli u penziju ili u druge zemlje radi loših uvjeta, a ustanova nije dobila zeleno svjetlo za popunjavanje tih mjesta. U orkestru je dovoljno da fali jedan instrument i nemoguća je izvedba određenih djela”, rekao Šarić.

Spomenuo je i operne pjevače koji u BiH ne mogu dobiti svoje mjesto, a svjetski su prepoznati.

“Amir Saračević je jedan od tri tenora koji, s još nekoliko naših pjevača, nastupa na velikim scenama u inozemstvu i regiji, a ovdje ne mogu dobiti ni status soliste. To je nacionalna sramota u BiH jer nemamo skupa ni 10 takvih kadrova. O baletu da ne govorim jer je totalno devastiran. To je isto kao da biste reprezentaciju pustili na teren s pet igrača, a Opera, Baleti Filharmonija jesu reprezentacije BiH”, rekao je Šarić.

VEZANE VIJESTI

Naveo je kako se Komisija za kulturu i sport Skupštine KS, osim umjetnice Amre Zulfikarpašić, sastoji od četiri sportista i jednog estradnog tekstopisca. Zadužena je za davanje mišljenja na obavezne godišnje programe rada i izvještaje javnih ustanova kulture.

“Apsurd je da nijedna sportska organizacija nema tu obavezu što bi opravdalo takav sastav komisije, a većinu nisam vidio u pozorištu ili na koncertu u NPS, osim ako je svečana sjednica Skupštine KS. Umjesto međusobne konfrotacije, direktori javnih ustanova kulture trebaju se zajednički izboriti bar za ono što je dokazano da može biti, ali je nebrigom izgubljeno, a to je vraćanje procenta izdvajanja iz budžetskih sredstava bar na 4,78 posto kako je to bilo 2006. godine”, rekao je Šarić.

Podsjetio je kako se iz Budžeta KS 2006. godine, kada je ukupno iznosio oko 644 miliona KM, za kulturu izdvajalo 30,8 miliona KM.

“Kada bi vratili taj procenat, budžet za kulturu i sport bi bio oko 48 miliona KM i to bi riješilo pitanje kulture i sporta ,a posebno sedam institucija od državnog značaja koje su prepuštene same sebi, a neprocjenjivo su bogatstvo BiH. Potrebno je i vraćanje izgubljneih radnih mjesta na neodređeno radno vrijem jer bez toga nema stabilnosti rada kutlurne institucije. Shvatio bih da u budžetu nema novaca za taradna mjesta, ali ona postoje u budžetu a direktori ne dobijaju ‘zeleno svjetlo’ da ih popune”, rekao je Šarić.

Naglasio je kako potrebno vratiti struku na rukovodeća mjesta u ustanovama kulture te vratiti posebne uvjete u zakonima, pravilnicima i kriterija u vezi struke, a koji su izbačeni posljednjih 7-8 godina da bi “neko ko nije adekvatan mogao biti na toj poziciji”.

“Sada direktor javne ustanove kulture može biti osoba sa završenim bilo kojim fakultetom, a u UO mogu biti osobe sa VSS i pet godina radnog isksustva, VŠS i pet godina radnog iskustva i SSS i pet godian radnog iskustva. Tako se u jednoj javnoj ustanovi pojavilo da je v.d. UO član sa ugostiteljsko-turističkom školom. Činjenica je da zbog baleta treba ostaviti SSS, ali trebaju se staviti posebni kriteriji da ne može doći neko s ugostiteljskom školom. Za solistu opere treba sada visoka stručna sprema što znači da Pavarotti ustane iz groba ne bi mogao biti u Sarajevskoj operi”, naglasio je Šarić.

Vratio se u 2006. godinu kada je, uprkos šoku zastupnika Skupštine KS, dobio podršku i otvorio 68 radnih mjesta u ustanovama kulture, te se pita zašto to sada ne bi bilo moguće kada budžet iznosi više od milijarde KM. Smatra da su ustanove kulture u ovakvu situaciju doveli neagilnost odgovornih i ministri kulture.

“Neshvatljivo mi je da se neke stvari nisu mogle održati. Neke stvari je teško dosegnuti, ali ako su dosegnute trebalo je održati. Kome treba da se izbaci struka iz rukovodećih kadrova u takvim ustanovma? To je politika. Ja nisam dozvoljavao politiku u kadrovskim rješenjima u javnim ustanovama kulture. Prije 14 godina osam direktora nisam htio postaviti jer su trebala biti stranačka. Sada je polsjednjih 7-8 godina nastao totalni sunovrat u svakom pogledu”, rekao je Šarić.

Na kraju je podsjetio kako je Zemaljski muzej tri godine bio zatvoren, upravo zbog nebrige vlasti i politike koja je dozvolila da do toga dođe. On je, kao savjetnik u Ministarstvu civilnih poslova BiH, zajedno s ministrom Adilom Osamnovićem, obišao BiH tražeći novčanu podršku za ovaj Muzej. Mnogi su podržali, ali neki čak iz KS nisu ispunili obećanja.

“Nakon tri godine smo ga otvorili. Danas muzej radi u teškom stanju. Pokušali smo formirati rukovodstvene strukture, ali znamo da su RS i Hrvati protiv svega što nosi prefiks državnosti BiH. Ministar kulture RS je otvoreno rekao je da Zemaljski muzej stvar entiteta FBiH i da ga to ne interesuje. Prodali bi sve ono što zastupa i kulturu naroda kojeg to ne interesuje, ali mi smo oni koji čuvamo kulturu i tradiciju svih naroda u jednom takvom muzeju”, rekao je Šarić.

Zaključio je kako je hrabro od Vlade KS što želi preuzeti upravljanje ovim institucijama, ali i poručio kako to nije nemoguće, samo trebaju vratiti procenat iz budžeta od 2006. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad