Fondacija ALIPH prepoznala vrijednost i važnost zbirki Zemaljskog muzeja BiH

Kultura 03. nov 202015:47 > 15:54
Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ima zadovoljstvo obavijestiti javnost da je dvogodišnji projekat “Reconstruction of Joinery and Selected Storage Rooms of the National Museum of Bosnia and Herzegovina”, u vrijednosti od 599.511 USD u potpunosti odobren i usvojen za finansiranje od strane Fondacije ALIPH, sa sjedištem u Švicarskoj.

Fondacija ALIPH – International alliance for the protection of heritage in conflict areas, prepoznala je važnost i vrijednost zbirki ZMBiH, kao i njihovu referentnost unutar svjetske muzejske i naučne zajednice te je u konkurenciji više stotina aplikacija iz cijelog svijeta, našu, zajedno sa nekoliko drugih, izabrala za finsansiranje.

“Ovom prilikom želimo se zahvaliti našim partnerima i poslovnim prijateljima iz Muzeja Louvre (Pariz, Francuska), za savjetodavnu pomoć koju su nam pružali proteklih mjeseci, jednako kao i kancelariji UNESCO-a u Sarajevu i Ambasadi Francuske u Sarajevu, bez čije logističke podrške saradnja ZMBiH s Muzejom Louvre, sigurno ne bi bila tako uspješna i plodonosna”, saopćili su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Realizacijom ovog projekta izvršit će se potpuna sanacija tri najveća i najvažnija depoa ZMBiH, u kojim je trenutno smješteno oko 650 000 arheoloških, etnoloških i entomoloških eksponata i uzoraka, privesti kraju stalni postav „Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba“ te dovršiti sanacija (restauracija i zamjena) stolarije tokom posljednjeg rata najteže oštećenog, južnog paviljona ZMBiH, u kojem je smješteno Odjeljenje prirodnih nauka ZMBiH. Izrada projektne dokumentacije za pojedine faze ovog projekta izvršena je uz nadzor i u saradnji sa stručnjacima Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika te se i njima zahvaljujemo uz nadu za nastavak uspješne saradnje.

“Posebno nam je drago naglasiti da se Fondacija ALIPH ovim pridružuje dugoj listi međunarodnih institucija, partnera i prijatelja ZMBiH, uz pomoć kojih smo proteklih nekoliko godina izvršili ozbiljne intervencije na infrastrukturi našeg najvećeg i najznačajnijeg muzeja, kako bi mu zajednički vratili stari sjaj”, naveli su.

Prema detaljnoj procjeni stručnjaka Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika (Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine – studija izvodljivosti; autor: Aličić Azer dipl. ing. arh, sa saradnicima; Sarajevo 2013.), u čiju nadležnost kao Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine spada i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, za njegovu punu sanaciju, rekonstrukciju i restauraciju potrebno je oko 7,5 miliona KM. Zahvaljujući inostranim donatorima i partnerima, predvođenim Ambasadom SAD-a u Sarajevu, u proteklim godinama je u infrastrukturu ZMBiH uloženo oko 3.500.000,00 KM, što uz približno 650.000 KM koje smo za istu namjenu od 2015. do danas dobili od različitih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, čini nešto više od 50 % potreba za obnovu elementarne infrastrukture ove graditeljske cjeline.

“Otužna bosanskohercegovačka realnost primorava nas da ratnu štetu i postratnu nebrigu uglavnom saniramo novcem poreskih obveznika građana Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Švedske, Italije, Švicarske, Irske, te drugih zemalja, pa se nadamo da će državne, federalne, kantonalne i gradske vlasti naše drage Bosne i Hercegovine, uskoro, i u prikladnijoj mjeri prepoznati važnost onoga što se nalazi u geografskom centru njenog glavnog grada”, kazali su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Zemaljski muzej BiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad