Kamerni teatar 55: Ostale su stope velikana u koje više niko neće moći stati

Kultura 06. nov 202010:41 > 10:45
Kamerni teatar 55

Velikan bosanskohercegovačke glumačke scene Dragan Jovičić preminuo je noćas u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike "Podhrastovi" u Sarajevu gdje je smješten zbog zaraze koronavirusom.

“Sa neizmjernom tugom i nevjericom primili smo vijest da je naš Gagi, naš Dragan Jovičić, preminuo. Otišao je Prijatelj, Čovjek, Učitelj, Glumac. Prvak. Ostavio je neizbrisiv i neporeciv trag, kako u svom Kamernom, u kojem je proveo najveći dio svoje glumačke karijere, tako i na scenama svih naših teatara. Ostale su stope velikana u koje više niko neće moći stati. Ostali smo mi, na pustoj sceni, obesmišljeni i neizrecivo shrvani, da mu uputimo posljednji pozdrav. Da ga pozovemo na bis. Da se pozdravimo. Danas je dan žalosti za Kamerni teatar 55. Danas su zavjese spuštene”, naveli su u saopštenju direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović i uposlenici Kamernog teatra 55

Detalje o komemoraciji za Dragana Jovičića će naknadno objaviti, kako bi mogli organizirati i ispoštovati sve mjere i preporuke nadležnih institucija.

VEZANE VIJESTI

Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953. godine. Bio je filmski i pozorišni glumac te direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Mnoge od njih su s početka njegove karijere, koje su i obilježile njegov glumački opus poput “Kože”, jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio velik trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u “Velikom briljantnom valceru” slovenskog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u “Metastabilnom Graalu”.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u “Husein-kapetanu Gradaščeviću” Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Publika će ga pamtiti upravo kao prvaka drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad