U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan koncert u povodu Dana državnosti BiH

Kultura 19. nov 202023:05 > 23:07
Fena

Sarajevska filharmonija večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održala koncert povodom Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra.

Koncert su zajednički organizirali Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Sarajevska filharmonija.

Na koncertu su nastupili Orkestar Sarajevske filharmonije i solisti Opere Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića.

Koncert je održan uz prisustvo ograničenog broja zvanica u skladu sa mjerama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, a priliku da uživaju imali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, diplomatkog kora u BiH, te visoki predstavnik Valentin Inzko.

U obraćanju zvanicama, ali i građanima BiH koji su ovaj događaj pratili u direktnom TV prijenosu, Džaferović je rekao da koncert za Dan državnosti BiH predstavlja još jednu potvrdu značaja jednog od najvažnijih datuma u historiji BiH, kada je 25. novembra 1943.godine obnovljena državnost BiH na vijeću prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu.

Na temeljima antifašističke borbe, kazao je, pola stoljeća kasnije, u teškim okolnostima agresije, BiH se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih nacija.

“Mnogi naši građani su položili svoje živote u odbranu BiH, cjelovite, multietničke države jednakopravnih ljudi. S posebnim poštovanjem prisjećamo se i prvog predsjednika nezavisne BiH rahmetli Alije Izetbegovića koji je u teškim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo bh. patriote na put oslobođenja i nezavisnosti naše domovine”, naglasio je Džaferović.

Pobjeda u ratu od 1992-1995.godine, dodao je, označila je završetak višegodišnje borbe za suverenu i samostalnu državu BiH.

“Bosna i Hercegovina je danas cjelovita i odbranjena, a večerašnja svečanost je prilika da zajednički pokažemo da je više onih koji ovu državu vole i poštuju, i koji su spremni da sačuvaju njenu državnost i suverenitet, da brane demokratske vrijednosti i ravnopravnost svih njenih građana”, naglasio je.

Na žalost, dodao je Džaferović, ideologije koje su krajem prošloga stoljeća dovele do krvoprolića na prostorima bivše Jugoslavije, nisu u potpunosti poražene.

Pokušaji osporavanja suvereniteta i nepoštivanja Ustava, zakona i institucija BiH sve su učestaliji i agresivniji i neodgovorno gase sve učinjene napore da se BiH okrene socijalnim pitanjima i napretku.

“Politike koje su krajem prošloga stoljeća vidjele rješenje u podjelama, nasilju i razdvajanju, u sili i nasilju, u isključivanju drugoga, u širenju straha i nepravde, trebaju biti napuštene, jednom i zauvijek”, rekao je.

BiH je prirodno zaokruženi prostor sa svojom prepoznatljivom kulturom, tradicijom i identitetom, i na toj činjenici se, kako je rekao Džaferović, trebamo svi konačno zaustaviti.

Odao je prizanje svima koji su doprinijeli održavanju večerašnjeg koncerta.

Najdublje izraze poštovanja predsjedavajući Predsjedništva BiH je uputio građanima koji su tokom pandemije koronavirusa izgubili svoje najmilije, te im izjavio saučešće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad