"Putuj dobri čovječe i odmori se braco moj!"

Kultura 22. nov 202016:17 > 16:25
Emir Hadžihafizbegović

Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego, Mustafa Nadarević, napisao je na zvaničnom Facebook nalogu, glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović je podsjetio kako je počelo prijateljstvo dva velika glumca.

“Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice “Kod amidže Idriza” najznačajniji poslije “Oca”. Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila… Radili smo 12 godina kultnu seriju “Lud zbunjen normalan” i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina”,naveo je direktor Kamernog teatra 55.

Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi “Glembajevi”, “Sirano de Beržerak”, “Gogoljevi” i “Čehovljevi junaci” bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla, naveo je Hadžihafizbegović.

“O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj!”, napisao je Hadžihafizbegović.

Legendarni bosanskohercegovački i hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Mustafa Nadarević preminuo je u 78. godini života. Početkom godine otkriveno je da boluje od karcinoma pluća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad