Portet jednog velikog života

Kultura 22. nov 202019:18 > 19:19
N1

Nakon borbe s teškom bolešću, u 78. godini, preminuo je Mustafa Nadarević, velikan domaćeg glumišta! Nadarević će ostati upamćen po ulogama u filmovima, serijama i predstavama poput: “Prosjaci i sinovi”, “Nikola Tesla”, “Velo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smrt Tome Bakrana”, “Kiklop”, “Večernja zvona”, “Otac na službenom putu”, “Savršeni krug”, “Halimin put”… Dobitnik je brojnih priznanja za režiju, glumu i rad u pozorištu.

“Zbogom dragi Muice”, riječi su kojima se prvi pute društvenih mreža od velikana domaćeg glumišta, Mustafe Nadarevića oprostio njegov mlađi kolega – Moamer Kasumović. Od početka godine Mustafa Nadarević borio se sa karcinomom pluća. Njegov život, koračanje daskama glumišta, njegova pojava u filmovima i serijama ostat će dugovječno u kolektivnoj memoriji publike postjugoslavenskog podneblja. Plijenio je duhom, talentom, skromnošću.

VEZANE VIJESTI

“Uzimam svoj posao kao bilo koji drugi posao – vodoinstalatera, šofera, doktora. Svi rade najbolje kako mogu. Jedinio što se kod nas glumaca događa je to da neki uspjevaju više od drugih, a zapravo je to stvar da neki imaju više sreće”, govorio je Mustafa Nadarević, glumac.

Publiku ispred malih ekrana Nadarević je iz tjedna u tjedan oduševljavao ulogom Izeta Fazlinovića u popularnoj seriji „Lud, zbunjen normalan“. A ovako je govorio o ljubavi!

“To je nešto najljepše što može biti. Ljubav svake vrste. Od ljubavi prema knjizi, ljubavi prema prirodi, listu, životinji, čovjeku. Ljubav je nešto prekrasno. Ona je jedna velika pažnja, nježnost, drugarstvo, neki titraj, nešto neobjašnjivo, to je ljubav. A ovo drugo je, tako, da bi došli drugi iza nas”, kazao je Nadarević.

Od Nadarevića su se porukama, pismima i fotografijama iz uspomena oprostile brojne kolege, među njima i glumac Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

“O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj!”, napisao je Emir Hadžihafizbegović.

Nadarevićeva eruditivnost, djelatna prekograničnost, altruizam – obilježili su jednu epohu u kojoj je oslikan portret njegova nesebičnog i autentičnog lika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad