Izložba 'Bobovac i srednjovjekovna Bosna' o bogatom istorijskom naslijeđu

Kultura 09. dec 202015:25 > 16:00
Anadolija

Izložba "Bobovac i srednjovjekovna Bosna" otvorena je u okviru 3. Vaart festivala, u suradnji JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš i Zavičajnog muzeja Visoko, donoseći postavku arheološke građe sa lokaliteta kraljevskog grada Bobovca te replike povelja srednjovjekovne Bosne koje se čuvaju u zbirkama visočkog muzeja.

Na otvaranju izložbe u Radničkom domu u Varešu, posjetitelje je uime JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš pozdravio Stjepan Šimić.

Promotorica izložbe Đenana Ganić, viša kustosica JU Zavičajni muzej Visoko, kazala je da je ”posebnost Bosne i njenih stanovnika došla do izražaja u srednjem vijeku odnosnom prema vjeri, drugačijim mentalitetom, posebnim pismom – bosančicom, kao i osjećajem teritorijalne i političke samostalnosti, ali i kulturne samobitnosti”.

“Bosansko kulturno, historijsko i etničko naslijeđe na području centralne Bosne odnosno na prostoru “kraljeve zemlje” može se reći da neprekidno traje više od 1.000 godina i iza sebe je ostavilo mnoge značajne materijalne i nematerijalne dokaze”, kazala je Ganić.

Osvrćući se na povezanost Vareša i Visokog, kustosica Ganić ističe da su u srednjovjekovnom periodu to bila značajna naselja i za državu Bosnu, što dokazuju lokaliteti Grad Visoki, Bobovac i Mili koji su danas nacionalni spomenici BiH.

“Znamo da su ovi lokaliteti bili stolna mjesta bosanskih vladara i vlastele što nam veoma imponira, ali nam daje i obvezu da se dobro brinemo o njima i čuvamo ih i stalno afirmiramo putem izložbi, predavanja, izrade stručnih članaka. U srednjem vijeku dolazi do procvata trgovine u Visokom zahvaljujući egzistiranju Dubrovčana koji su ujedno u 13. vijeku otkrili rude, otvorili rudnike i pokrenuli trgovinu u Varešu. I u Visokom i u Varešu postojale su dubrovačke kolonije koje su donijele prosperitet ovim naseljima. Tako da na osnovu navedenog možemo govoriti o posebnoj povezanosti grada Visokog i općine Vareš”, rekala je Ganić.

Postavka sadrži predmete koji su dio arheološke građe sa lokaliteta u Arnautovićima, Visokom i Bobovcu, te panoe s odabranim faksimilima: Povelje, pisma, ugovori i darovnice kao dijelovi diplomatske korespodencije koji oslikavaju društveno-političke prilike srednjovjekovne Bosne, i sakralni tekstovi pisani glagoljicom i bosančicom koji svjedoče o vjerskom životu i pisano su srednjovjekovno naslijeđe.

Zainteresirani izložbu mogu posjetiti do petka, 11. decembra u vremenu od 9.00 do 15.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad