Karahasan promovirao novo djelo "Što pepeo priča"

Kultura 20. jul 201521:56 > 21:58
Anadolija

Biblioteka sedmičnog časopisa Stav, izdavača Simurg Media d.o.o., javnosti je večeras predstavila svoje prvo izdanje: trilogiju "Što pepeo priča" bosanskohercegovačkog književnika i predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana.

Promocija je održana u Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića, čija sala je večeras bila dupke puna zaljubljenika književnog djela Karahasana.

Autor Karahasan je prisutnima čitao odabrane odlomke iz promoviranog djela, a ulogu moderatora promocije imao je glavni urednik biblioteke Stav Filip Mursel Begović.

O djelu su prisutnima govorili njegovi recenzenti Alma Sarajlić i fra Mile Babić, koji su istakli da je ova Karahasanova trilogija zasigurno remek djelo i formom i sadržajem, a da je sadržana od tri romana o glavnom junaku mistiku Omeru Hajjamu i to “Sjene smrti”, “Utjeha noćnog neba” i “Miris straha”.

Anadolija

Promotori su naglasili da ovo djelo karakteriziraju konkretni i univerzalni odgovori autora na brojna pitanja, a da ga krasi jednostavno narativno pripovijedanje i uvjerljiv historijski opis života u Perziji u kojoj se odvija radnja romana.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu, Berlinu. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Između ostalog, napisao je romane: Istočni divan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, knjige pripovjedaka Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta te knjige eseja O jeziku i strahu, Dnevnik selidbe, Knjiga vrtova.

Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.