Film "Hiljadarka" u septembru: Fin, duhovit i optimističan

Kultura 21. jul 201508:52 > 08:59
N1

Nenad Đurić, reditelj uspješne komedije „Nebo iznad krajolika“ ove jeseni donosi novi hit - film „Hiljadarka“. Snimljen je u Bosni i Hercegovini, na širem lokalitetu opštine Banovići, a radi se o ambicioznom projektu prema originalnom scenariju pisca Zilhada Ključanina, na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Alma Dautbegović-Voloder je razgovarala sa režiserom Nenadom Đurićem.

“Hiljadarka” je okupila više od 75 poznatih imena što čini da ova komedija ima najimpresivniju glumačku postavu u regiji u posljednjih nekoliko godina. Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Milutin Mima Karadžić, Željko Pervan, Nikola Kojo, Slaven Knezović. Direktor fotografije je Dušan Joksimović čiji najpoznatiji rad kamerom uključuje nezaboravne hitove kao što su „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Munje“, „Mi nismo anđeli“ i „Parada“. Uz već navedenu jaku glumačku postavu, izrazito kvalitetnu produkciju, sigurnu rediteljsku ruku i scenario koji obiluje velikom količinom humora karakterističnim za naše prostore, nesumnjivo je da komedija „Hiljadarka“ već sada spada u jedan od najočekivanijih filmova ove godine.

“To je poseban projekat. Radnja filma je smještena 55. godina ranije i to je danas davna historija. Bilo je jako teško da nađemo vozila, lokomotive i stare uniforme za ovaj film. To je jedan veliki projekat i bilo je potrebno jako puno sredstava da ih omogućimo”, rekao je Đurić o projektu.

“Nismo imali dosta vremena da temeljito pripremimo film. Ja sam scenario napravio da bude prava filmska priča. Svaki lik je zapravo idealan za ono što igra u filmu. Nisam se prevario u izbor glumaca“, dodao je Đurić.

O fenomenu “Hiljadarke”, fenomenu Tita je rekao: “To su dva različita fenomena. Tito će biti fenomen i za 500 godina. Drago mi je što u filmu ne postoji razmišljanje o nacionalizmu“.

Dodao je i da se nada da će film biti fin, duhovit i optimističan bez obzira na sve.

Hit-komedija „Hiljadarka“ u domaća kina stiže sredinom septembra.