Benicio Del Toro stigao u Sarajevo

Kultura 20. aug 201511:39 > 12:35
N1

Slavni holivudski glumac Benicio Del Toro sletio je Sarajevo kako bi bio dio 21. Sarajevo Film Festivala, koji će mu ove godine uručiti nagradu "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos sedmoj umjetnosti.

Del Toro je sletio u Sarajevo u 12:25, gdje ga je dočekala delegacija Sarajevo Film Festivala.
Njegov dolazak pratilo je veliko interesovanje medija, ali i šire bh. javnosti kako i regiona.

Del Toro će večeras proći crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a nakon toga će se pokloniti publici na Open Air kinu “Metalac”, gdje će mu biti uručena nagrada pred projekciju filma “A Perfect Day”, kojeg je režirao Fernando Leon de Arranoa.

U filmu pored njega igra i bh. glumac Feđa Štukan, a na platnu se smjenjuje nekoliko velikih glumaca poput Tima Robbinsa, Olge Kurylenko i Melanie Thierry.

Od glumaca sa našeg govornog područja igraju još Eldar Rešidović, Nenad Vukelić te Antonio Franić.

N1

Benicio Del Toro iza sebe ima preko 50 kredita za uloge, a najpoznatije uloge ostvario je u filmovima “Snatch” (2000.), “The Usual Suspects” (1995.), Traffic (200.) te “Fear and Loathing in Las Vegas (1998.).

U 2015. godini snimio je još jedan film, “Sicario”, pod režiserskom palicom Dennisa Villeneuvea, posudio je glas zmiji za film “Mali princ”, a nedavno je najavljen za film “Star Wars: Episode VIII” koji bi trebao izaći 2017. godine.

Iza sebe ima producentske note ostvarene u filmovima “Escobar: Lost Paradise”, gdje je i glumio glavnu ulogu Pabla Escobara, potom “Wolfman”, dva dijela filma “Che”, te “Lovesickness” i “Submission”. Za posljednji navedeni potpisuje i režiju, kao i za “Seven Days In Heaven”.