Na kafi sa Del Torom: Šta sve čini "Savršen dan

Kultura 21. aug 201513:11 > 13:17
N1

Benicio Del Toro nakon što je izazvao veliku pažnju po samom dolasku u Sarajevo, zatim pojavom na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, nakon čega je primio nagradu "Počasno Srce Sarajeva" na Open Air kinu "Metalac", danas je prisustvovao druženju s novinarima na dijelu SFF-a poznatog pod "Kafa sa...".

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Španski film “A Perfect Day” je film španskog režisera Fernanda Leona de Aranoe, čija je radnja smještena u BiH, 1995. godine.

De Aranoa je istakao da je planirao realno prikazati situaciju. Radnja prati grupu humanitarnih radnika koji pokušavaju da uklone leš iz bunara u zoni oružanog sukoba. Namjera je bila da leš prekine vodosnadbjevanje lokalnog stanovništva, a jednostavne okolnosti se vrlo brzo pretvaraju u jednostavan zadatak.

Ratu unutar rata jedini neprijetalj je nerazmunost. Humor, drama, nježnost, rutina, opasnost, nada su stvari koje se uklapaju u “Savršen dan”.

Del Toro je na druženju sa novinarima i publikom istakao kako su ga privukli elementi komedije, priča i likovi, ali i ozbiljnost teme.

“U mračnim pričama se uvijek nađe mjesta za humor. Tako se najbolje preživljavaju teški trenuci”, kazao je Del Toro.

Inače, De Aranoa, režiser filma je tokom rata u BiH boravio na ovim prostorima i jako dobro zna detalje.

Štukan je istakao da nikada nije vidio rat iz ovog ugla. Smatra da su humanitarci dolazili ovdje da bi zaradili novac jer su imali pasoš i mogli su ići gdje god su željeli.

U video prilogu možete pogledati retrospektivu sedmog dana SFF-a, kao i najavu ostatka dešavanja na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri kolegice Dženite Piljug.