FALIŠ od 2. do 5. septembra u Šibeniku

Kultura 24. aug 201510:30 > 10:33
Facebook

Treći Festival alternative i ljevice (FALIŠ) održat će se u Šibeniku od 2.do 5. septembra. FALIŠ će otvoriti Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, frontman Zabranjenog pušenja.

Sexon će na Festivalu imati ulogu historičara, a ne pjevača. On će prvog dana Festivala voditi javni razgovor sa doktorom historijskih nauka i docentom na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom.

Hrvoje Klasić je historičar specijalizovan za savremenu hrvatsku i svjetsku historiju, a Sejo Sexon, historijska ličnost ovdašnjeg rock and rolla. Oni će nastupiti u programu čiji je naziv „Abeceda ustašluka“– otkriva Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.

FALIŠ ove godine posvećen Šibenčanima, herojima Sutjeske, tijekom službenog otvorenja Festivala na Maloj loži će biti predstavljen prijedlog za spomenik antifašizmu, rad Šibenčanina Borka Čelara.

Program FALIŠ-a je raznovrstan i sadržajan, a organizatori izdvajaju hrvatsku premijeru dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua “Fašizam Inc.” (2014.), grčkog režisera poznatog po filmovima “Dugokracija” i “Katastrojka”. On će u razgovoru s Igorom Štiksom govoriti o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Sirize.

Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka pozorišna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.

Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jele Brešan, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći FALIŠ sežu od “abecede ustaštva”, preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma.

Krovna tema FALIŠ-a ove godine, u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, uzima antifašizam.

Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, historijska činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete“, izjavio je direktor FALIŠ-a Imamović Pirke.