Salkićev "Konvent" u Top 50 australijskih filmova ikad

Kultura 25. aug 201508:53 > 09:00
N1

Saidin Salkić multimedijalni je umjetnik iz BiH koji živi u Australiji. Bavi se sa nekoliko vrsta umjetnosti, jednako se koristi filmom, muzikom, slikarstvom i književnošću.

Završio je studij umjetnosti u Melburnu. Saidin je rođen u Srebrenici, preživio je srebrenički genocid u kojem je izgubio oca.

Piše poeziju, prozu, objavili je tri knjige, piše na engleskom i bosanskom jeziku. Uz to se bavi i muzikom. Na pitanje šta su teme njegovih djela, Salkić je odgovorio: “Teme su neshvaćen život u podsvijesti, traženje po podsvijesti i guranje neznanja u svijest gdje čovjeku svijet postaje jasniji.”

Salkićeva djela su prikazivana na mnogim festivalima gdje je osvajao nagrade.

Sve što je novo interesuje ljude. 99,99 posto umjetnosti je formirano na retro formama i vrlo iskorištena forma za kreiranje banalnih, novčanih ili drugih primitivnih sredstava moći. Ja radim na trodimenzijalnim objektima“, kazao je Salkić.

Salkić iza sebe ima i uspješne filmove kao što su Karasevdah Srebrenica Blues, Konvent…

To su još uvijek mladi ljudi s obzirom na društvo u kojem živimo. Konvent je stavljen na listu Top 50 australijskih filmova svih vremena.”

Preživio je srebrenički genocid u kojem je izgubio oca.

Srebrenica je nenadmašno inspirativno stanje iz kojeg čovjek izdvaja stvari. Svako životno iskustvo je relevantno za sve što čovjek radi“, istakao je Salkić i dodao da bi se njegova djela uskoro mogla pojaviti u Sarajevu.