Beton Fest: Marley, planeta Zemlja i životinje u 3D izdanju

Kultura 31. aug 201510:16 > 10:17
Beton fest

Performansom u sklopu InArt & Beton Music Stage-a je sinoć zatvoren četvrti po redu Beton Fest u Sarajevu. Atmosfera mira koja je bila ovogodišnja tematika festivala Beton Fest "Let's Paint The Peace" se zaista osjetila u pet dana slikanja i druženja sa učesnicima iz svih dijelova Evrope.

Beton fest
Beton fest
Beton fest
Beton fest
Beton fest
Beton fest
Beton fest

Festival je počeo u srijedu, flash mob performansom u saradnji sa InArtom, uz poznate note pjesme “We Are The World”, planetarno popularne zvijezde Michaela Jacksona, i crtežom domaćih 3D umjetnika na temu mira ispred Katedrale Srca Isusova a u narednim danima se preselio na lokacije širom Sarajeva poput Vječne Vatre, BBI Centra, Trga djece Sarajeva i Vilsonovog šetališta.

Pregršt dešavanja, veliki broj posjetilaca i nevjerovatnih crteža je krasilo ovaj festival koji je trajao četiri dana na lokacijama širom Sarajeva među kojima su definitivno najzapaženiji crteži Vere Bugati ispred BBI Centra i timski crtež koji su radili Tony Cuboliquido i Lele Cosmo ispred Vječne Vatre.

Organizatori su naglasili da je festival daleko napredovao u odnosu na prošlu godinu, a među novinama je svakako i mural poznatog hrvatskog umjetnica pod aliasom Lonac koji se još uvijek radi na zgradi Srednje ekonomske škole u Sarajevu.

“Ova godina je bila posebna za nas. Odvažili smo se na neke velike korake koje prethodnih godina možda ne bi ni pokušali ali je rezultat bio evidentan. Ove godine smo doveli čak osamnaest gostujućih umjetnika, među kojima su svjetski poznati umjetnici poput Vere Bugati, Giovanne la Pietre, Tonya Cuboliquidoa i mnogih drugih. Imali smo čast da ugostimo i naše kolege sa splitskog festivala i na taj način im se odužimo za poziv na učešće na njihovom festivalu prije par mjeseci. Također, mural koji Lonac radi na zgradi Srednje ekonomske škole je za nas bio veliki izazov. Oprema potrebna za takav rad nije lako dostupna ali smo našli način da i tu prepreku prebrodimo, što svakako pokazuje koliko je ovaj festival sazrio u odnosu na prošle godine. Mislim da smo u ovih pet dana pokazali da će Beton Fest biti tradicija u Sarajevu još dugo godina”, rekao je Adis Nović, PR Manager festivala.

Organizatori su također naglasili da ovaj festival svakako ne bi mogao opstati bez finansijske pomoći njegovih sponzora, među kojima se ističe generalni porovitelj festivala Hypo Alpe – Adria Banka ali i ostali prijatelji festivala: Jagermeister, No+Vello, Cementara Kakanj, XXL štamparija, restoran Veggae, plesni klub Aster te naši ekskluzivni medijski pokrovitelji Klix.ba i Radio Sarajevo kao i ostali mediji koji su pružili svoju podršku festivalu ustupanjem medijskog prostora.